Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στο φως η εμπλοκή των ΗΠΑ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Οι αμερικανικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν τη βάση Τρες Εσκίνας στην επαρχία Κακετά έπληξαν με πύραυλο από τη βάση, το κατάλυμα των FARC στην περιοχή Σουκούμπιος του Εκουαδόρ κατά την επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας την 1η Μάρτη που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC Ραούλ Ρέγιες και 23 ακόμη ανθρώπων, 18 ανταρτών, 4 Μεξικανών φοιτητών και ενός πολίτη του Εκουαδόρ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η αντάρτικη οργάνωση.

Η ανακοίνωση, που έχει ημερομηνία 20 Μαρτίου, αναφέρει επίσης ότι ο πύραυλος των ΗΠΑ δεν έπληξε μόνο το στρατόπεδο των FARC, αλλά και τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας πιθανής συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής. Επίσης, οι FARC επαναβεβαιώνουν ότι η ένοπλη σύγκρουση στην Κολομβία έχει καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα, τονίζοντας ότι «η κοινωνία έχει κατακερματιστεί και έχει φτάσει σε σημείο διάλυσης, ενώ ο Ουρίμπε ούτε μία φορά δε θυμάται να αναφέρει σε ομιλία του την εξαγγελία έστω ενός κοινωνικού προγράμματος», τη στιγμή μάλιστα που «περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Κολομβιανοί ζουν στην απόλυτη φτώχεια».

Πάντως, η κυβέρνηση Ουρίμπε δεν πτοείται και συνεχίζει να προκαλεί είτε με τις ενέργειές της είτε με τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Χτες, ως απάντηση στην προσφυγή του Εκουαδόρ ενάντια στην Κολομβία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όσον αφορά στους ψεκασμούς, η Κολομβία κατηγόρησε, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, το Εκουαδόρ για «εισβολή» καθώς ένα «επιθετικό ελικόπτερο του Εκουαδόρ» βρέθηκε στον εναέριο χώρο της Κολομβίας παρότι γνώριζε ότι επρόκειτο για «ακούσια υπερπτήση».

Τέλος, μετά από προσωπική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί ήταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση της γαλλοκολομβιανής αιχμαλώτου των FARC, Ινγκριντ Μπετανκούρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ