Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η ΕΕ στο «πλευρό» του ΑΚΡ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΓΚΥΡΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ενταση και σειρά αντιδράσεων προκαλεί η προσφυγή Τούρκου εισαγγελέα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στην οποία απαιτείται η απαγόρευσή του και η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων 71 στελεχών - μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - επί πέντε χρόνια, με την κατηγορία της υπονόμευσης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, αλλά και η απόφαση του Δικαστηρίου να εξετάσει επί της ουσίας την αγωγή.

Στον «αγώνα υπεράσπισης» του ΑΚΡ και της τουρκικής κυβέρνησης, εκτός από τους εγχώριους κύκλους που την υποστηρίζουν, εισήλθε και η ΕΕ, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αναλάβει το ρόλο της προώθησης των «ενταξιακών μεταρρυθμίσεων». Τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει στις 10 - 12 Απρίλη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Ολι Ρεν, μετά από πρόσκληση του Τούρκου πρωθυπουργού, για την ενθάρρυνση των μεταρρυθμίσεων.

  • Τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί και εννέα «αντάρτες του ΡΚΚ», σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Ν/Α Τουρκία, στην ορεινή ζώνη Μπεστλέρ-Ντερελέρ, στην επαρχία Σιρνάκ που συνορεύει με το Ιράκ, ενώ ο τουρκικός στρατός αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «κατέστρεψε πυρομαχικά και τρόφιμα σε κρησφύγετα του PKK». Επίσης η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χτες σε επιχείρηση - σκούπα, 45 άτομα «ύποπτα για τρομοκρατιή δράση» σε λαϊκές συνοικίες της Ιστανμπούλ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ