Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Λαϊκές κινητοποιήσεις

ΑΜΠΙΤΖΑΝ - ΝΤΑΚΑΡ.--

Λαϊκές αντιδράσεις προκαλεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει εδώ και μήνες χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της υφηλίου λόγω της ανιούσας πορείας της τιμής του πετρελαίου, του προσανατολισμού μέρους της αγροτικής καλλιέργειας στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Το τελευταίο 48ωρο, μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού Αμπιτζάν και στην πρωτεύουσα της (επίσης δυτικοαφρικανικής) Σενεγάλης, Ντακάρ, όπου πλήθη χιλιάδων διαδηλωτών διαμαρτύρονταν για την ανυπόφορη ακρίβεια βασικών αγαθών.

Στο Αμπιτζάν, η διαδήλωση αντιμετωπίστηκε με τη συνήθη αστυνομική βία: κλομπ, δακρυγόνα που προκάλεσαν το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 12 διαδηλωτών.

Ανάλογη, αν όχι ακόμη χειρότερη, «υποδοχή» επιφύλαξαν οι Σενεγαλέζοι αστυνομικοί σε διαδηλωτές στο Ντακάρ που απαιτούσαν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά «της βάναυσης ακρίβειας». Εγιναν πάνω από 25 συλλήψεις διαδηλωτών εκ των οποίων ορισμένοι υπέστησαν εκτός από ξυλοδαρμό και ηλεκτροσόκ...

Διαδηλώσεις για την ίδια αιτία έγιναν πρόσφατα και στην Μπουρκίνα Φάσο όπου έχει προκηρυχτεί γενική απεργία για τις 8-9 του μήνα εφ' όσον η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει αιτήματα για σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις και πάγωμα φόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ