Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Αντιδράσεις για τα αποτελέσματα

ΧΑΡΑΡΕ.-- Μείζονα πολιτική ένταση τροφοδοτεί η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τις κάλπες που στήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Ζιμπάμπουε για την ανάδειξη νέας Βουλής και προέδρου της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως χτες το μεσημέρι η κεντρική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε αποτελέσματα μόνο για τις 131 από τις 210 έδρες της Βουλής δίνοντας: α) Στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF 64 έδρες, β) Στο αντιπολιτευόμενο Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC) 67 έδρες, όπου συμπεριλαμβάνονται και πέντε έδρες από τη φράξια του MDC. Επιπλέον, επισήμως δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα για τις προεδρικές εκλογές, αν και πηγές προσκείμενες στον Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε παραδέχτηκαν πως ο πρόεδρος φαίνεται να είναι πίσω περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου MDC Μόργκαν Τσβανγκιράι που προηγείται με 48%.

Πάντως, το μη κρατικό «Ζιμπαμπουέζικο Δίκτυο Υποστήριξης Εκλογών» ανακοίνωσε ότι σε τυχαίο δείγμα που αντιστοιχεί στο 5% των εκλογικών τμημάτων δείχνει να προπορεύεται ο Τσβανγκιράι με 49%, να έπεται ο Μουγκάμπε με 41% και στην τρίτη θέση ο (πρώην υπουργός Οικονομικός, πρώην στέλεχος του ZANU-PF) Σίμπα Μαρκόνι με 8%.

Η εκλογική επιτροπή έκανε έκκληση στους πολίτες για «υπομονή», αλλά η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων. ΗΠΑ και ΕΕ κάλεσαν τη Χαράρε να ανακοινώσει άμεσα όλα τα εκλογικά αποτελέσματα και διαβεβαίωσαν πως θα «βοηθήσουν» εάν εκλεγεί κυβέρνηση και πρόεδρος από την αντιπολίτευση.

Η Ζιμπάμπουε μαστίζεται την τελευταία 8ετία από σοβαρή οικονομική κρίση. Η ανεργία είναι 80%, ο πληθωρισμός τρέχει με 100.000% και πάνω από 3.000.000 Ζιμπαμπουέζοι έγιναν οικονομικοί μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ