Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σε πολεμικό κλίμα επιστρέφουν οι πρόσφυγες της Σουάτ

Το αποτέλεσμα της επέμβασης των ιμπεριαλιστών και των συνεργατών τους
Το αποτέλεσμα της επέμβασης των ιμπεριαλιστών και των συνεργατών τους
ΠΕΣΑΒΑΡ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Και ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ να πείσουν τα δύο εκατομμύρια των προσφύγων της κοιλάδας Σουάτ ότι η επιστροφή τους στην περιοχή είναι δήθεν «ασφαλής», όλα δείχνουν ότι η ένταση και οι συγκρούσεις μεταξύ πακιστανικού στρατού και «ανταρτών των Ταλιμπάν» αναζωπυρώνονται. Μόνο κατά τις χτεσινές συγκρούσεις τουλάχιστον 14 άνθρωποι φερόμενοι ως «αντάρτες» έχασαν τη ζωή τους, στην πόλη Ντάρντιαλ και στο χωριό Γκιουλ Σαχ, χωρίς οι αρχές να δημοσιοποιούν θανάτους αμάχων, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στην περιοχή. Η κυβέρνηση χτες έκλεισε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς κοντά στην πόλη Μαρντάν, όπου υποτίθεται ότι οι 20.000 άνθρωποι που διέμεναν εκεί προσωρινά επέστρεψαν στη Σουάτ.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις και στις βορειοδυτικές περιοχές του Πακιστάν, που θεωρούνται ως «προπύργιο των Ταλιμπάν» και εντάσσονται στο νέο «σχέδιο αντιτρομοκρατικού» πολέμου του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, σε Πακιστάν και Αφγανιστάν. Οπως ανακοίνωσαν οι πακιστανικές αρχές, σε χτεσινές συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις παρυφές της Πεσαβάρ, ενώ ακόμα ένας αξιωματικός έχασε τη ζωή του σε έκρηξη βόμβας στην επαρχία Μπανού.

Ο πόλεμος που διεξάγεται από τον κυβερνητικό στρατό του Πακιστάν εναντίον των «ανταρτών των Ταλιμπάν» χαίρει της απόλυτης στήριξης των ΗΠΑ, που κατ' αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν τη θέση τους στην περιοχή.

Στο Αφγανιστάν, ένα βρετανικό μαχητικό συνετρίβη χτες στα νότια της χώρας. Τα αίτια της πτώσης του μαχητικού παραμένουν αδιευκρίνιστα, παρά το ότι οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι δεν οφείλεται σε «πυρά ανταρτών». Την Κυριακή ένα ελικόπτερο, που μετέφερε πολιτικό προσωπικό και απογειώθηκε από την κατοχική βάση της Κανταχάρ, επίσης συνετρίβη κατά την απογείωσή του σκοτώνοντας τους 16 επιβάτες του, ενώ σε άλλο περιστατικό το Σάββατο έχασαν τη ζωή τους δύο Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες, όταν και το δικό τους μαχητικό συνετρίβη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις δηλώσεις των κατοχικών αμερικανο-ΝΑΤΟικών δυνάμεων πως πρόκειται για ατυχήματα, οι πιθανότητες τα περιστατικά αυτά να οφείλονται σε πυρά «δυνάμεων των Ταλιμπάν» είναι μεγάλες, δεδομένης και της αναζωπύρωσης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Χελμάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ