Κυριακή 26 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

H ΔΕΗ ΑΕ είναι μια μονοπωλιακή καπιταλιστική επιχείρηση, που δρα με γνώμονα τη διασφάλιση και αύξηση της κερδοφορίας της. Προϋπόθεση για την κερδοφορία της αποτελεί η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, η γενίκευση των δουλεμπορικών σχέσεων εργασίας μέσω εργολάβων, η ανυπαρξία μέτρων για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, και, φυσικά, η ασύδοτη καταστροφική δράση σε βάρος του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, ο εργαζόμενος λαός βιώνει καθημερινά τις επιπτώσεις από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ. Από μια ΔΕΗ ΑΕ που ληστεύει τον πλούτο της περιοχής, το κάρβουνο με μεγάλη θερμογόνο δύναμη που υπάρχει σε όλο τον κάμπο και δεν παίρνει μέτρα προστασίας για τη ζωή των ανθρώπων, την προστασία του περιβάλλοντος. Η ενεργειακή καρδιά της χώρας βρίσκεται εδώ ακριβώς και η περιοχή, αντί να ακμάζει, αργοπεθαίνει. Τα ποσοστά ανεργίας ξεπερνούν το 15%, η ρύπανση σπάει κάθε ρεκόρ, χιλιάδες στρέμματα γης που άλλοτε έδινε τροφή και εισόδημα στους ξωμάχους του κάμπου σήμερα είναι κρανίου τόπος.

Ο λαός υποφέρει, κυριολεκτικά αργοπεθαίνει, αφού τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο και πνευμονοπάθειες εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα. Τα αιτήματά του για δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και μετεγκατάσταση των οικισμών που βρίσκονται δίπλα και μέσα στα ορυχεία της ΔΕΗ, δεν ικανοποιούνται, γιατί θα επηρεάσουν την κερδοφορία της επιχείρησης. Αυτήν την πολιτική εισπράττουν οι κάτοικοι των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Ακρινής και Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, αλλά και των οικισμών Αχλάδας, Αναργύρων, Κλειδίου στη Φλώρινα.

Η θέση της ΔΕΗ ΑΕ, ως επικυρίαρχου απέναντι στο λαό της περιοχής, θα συνεχίζεται όσο έχει την πλήρη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που συμφωνούν με την πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας και υπηρετούν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, αλλά και των εκπροσώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους ΟΤΑ. Είναι, άλλωστε, οι ίδιες δυνάμεις, που συνειδητά σπέρνουν επικίνδυνες αυταπάτες περί «αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας» ανάμεσα στη ΔΕΗ ΑΕ και την «τοπική κοινωνία», πως δηλαδή ο εκμεταλλευτής και ο εκμεταλλευόμενος μπορούν να συνεργαστούν με αμοιβαίο όφελος.

Το ΚΚΕ έγκαιρα ξεκαθάρισε ότι η επέλαση του επενδυμένου στην Ενέργεια κεφαλαίου ενάντια στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, η επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα αποπροσανατολιστικά Σύμφωνα Συνεργασίας της ΔΕΗ ΑΕ με την τοπική κοινωνία. Ο εργαζόμενος λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να κινητοποιηθούν, σε κοινή πάλη, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, μαζί με όλους τους κατοίκους που πλήττονται από την πολιτική αυτή και να παλέψουν για ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, λαϊκή περιουσία, που θα αξιοποιεί τις εγχώριες πρώτες ύλες, με ταυτόχρονη προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, αποκατάσταση και απόδοση για χρήση των εξορυγμένων εδαφών και ουσιαστική αποκατάσταση όσων πλήττονται από τη δράση του.


Ρεπορτάζ: Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ