Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μάχες κατά της εργοδοτικής ασυδοσίας

Τις έγγραφες δεσμεύσεις της εργοδοσίας για την καταβολή των δεδουλευμένων της φετινής σεζόν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες απέσπασαν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ» της Κέρκυρας. Η νέα θετική αυτή εξέλιξη, μετά και την καταβολή των δεδουλευμένων της περσινής σεζόν, σε καμία περίπτωση δεν έχει δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης. Ετσι, ύστερα από έναν πολυήμερο αγώνα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να γυρίσουν στη δουλειά τους. Ωστόσο, παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, αφ' ενός για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις αυτές στην πράξη, αλλά και γιατί, πέρα από τη μη καταβολή δεδουλευμένων, υπάρχει η εντατικοποίηση της εργασίας, η καταστρατήγηση της ΣΣΕ και, συνολικά, η αντεργατική επίθεση.

Την καταβολή των δεδουλευμένων (άδεια και επίδομα αδείας της περσινής σεζόν, φετινό Μάη και Ιούνη) και την ανάκληση των 9 απολύσεων πέτυχαν με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΜΠΕΛΒΕΝΤΕΡΕ» και την εξόφληση των δεδουλευμένων στο «ΑΛΜΠΑΝΤΡΟΣ», αποδεικνύοντας έτσι την αναντικατάστατη αξία της πάλης. Την αξία των αγώνων με ταξικό περιεχόμενο στη γραμμή της σύγκρουσης και της ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική που τροφοδοτεί και ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς.

Συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στην «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ»

Την απόσπαση σημαντικού μέρος των δεδουλευμένων απέσπασαν και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ», που διανύουν την 5η βδομάδα της κινητοποίησης. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας απο τις 25/6/09, με τον ενωμένο, αποφασιστικό και πολύμηνο αγώνα τους, κατάφεραν να στριμώξουν την εργοδοσία και συνεχίζουν αταλάντευτα τον αγώνα κόντρα στις διασπαστικές και τρομοκρατικές πρακτικές της τελευταίας, διεκδικώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις των 26 εργαζομένων. Οι νέες απειλές της εργοδοσίας προς τους Ινδούς μετανάστες που δουλεύουν στην καρδιά της παραγωγής - στα ζυμωτήρια - για να πάνε στην εργασία μετά την καταβολή των δεδουλευμένων, γιατί διαφορετικά θα έρθει η αστυνομία, έπεσαν για άλλη μια φορά στο κενό. Με κυρίαρχο το αίσθημα της ταξικής αλληλεγγύης που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους», οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά ανά βάρδιες μπροστά από τις πύλες της επιχείρησης παλεύοντας για το δικαίωμα στην εργασία για όλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ιωαννίνων, όπου οι εργαζόμενοι μαζί με το ταξικό σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων ζήτησαν να παρθεί απόφαση κατά των ομαδικών απολύσεων, της τρομοκρατίας και των απειλών της εργοδοσίας, η πλειοψηφούσα νομαρχιακή αρχή της ΝΔ αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα. Πήρε έτσι τη σκυτάλη από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΠΑΣΚΕ), που επίσης αρνήθηκε την πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για κήρυξη 24ωρης πανγιαννιώτικης απεργίας, προκειμένου να εκφραστεί η συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» και κατέδειξε για ακόμη μια φορά τον εχθρικό και υπονομευτικό για τα συμφέροντα των εργαζομένων ρόλο που διαδραματίζουν οι «βαστάζοι» της κυρίαρχης αντεργατικής πολιτικής σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ