Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΕΛΜΑΝ»
Κινητοποίηση ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία

Στο πλευρό των εργαζομένων, βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος

Σε τρίωρη στάση εργασίας, χθες το πρωί , και κλείσιμο του δρόμου Χαλκίδας - Αλιβερίου προχώρησαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΣΕΛΜΑΝ» που παράγει Νοβοπάν και βρίσκεται στην περιοχή του Βασιλικού Χαλκίδας.

Οι εργαζόμενοι αντιπαλεύουν την απόφαση της εργοδοσίας που επιβάλλει μείωση των εργάσιμων ημερών, σε τέσσερις μέρες τη βδομάδα και μείωση των αποδοχών. Στην κινητοποίηση εξέφρασαν την συμπαράστασή τους συνδικαλιστές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της περιοχής και το ΠΑΜΕ εκπροσώπησε ο Γιώργος Αργύρης. Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων μετέφερε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ευβοίας.

Σε δήλωσή του, ο Γ. Μαρίνος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ δίνει τη μάχη, μαζί με τους εργαζόμενους, κατά της εργοδοτικής επίθεσης και της αντιλαϊκής πολιτικής που συντονισμένα προσπαθούν να διαλύσουν κάθε εργατικό δικαίωμα και να επιβάλουν τους πιο σκληρούς, αντεργατικούς όρους για την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Τόσο η λεγόμενη "εκ περιτροπής εργασία", η μείωση, δηλαδή, των ημερών εργασίας και η περικοπή των μισθών, που εφαρμόζεται στη βάση του νομοθετικού πλαισίου που έχουν ψηφίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όσο και η επίθεση που εξελίσσεται στους μισθούς, στα εργασιακά δικαιώματα, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, η προσπάθεια κατάργησης των Βαρέων Ανθυγιεινών κ.ά., έχουν στόχο να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και να διαμορφώσουν προϋποθέσεις ακόμα πιο υψηλής κερδοφορίας του κεφαλαίου, βλέποντας μπροστά, βλέποντας τη φάση της αναζωογόνησης της οικονομίας.

Γεγονός είναι ότι υπάρχει πλούσια πείρα και επιβάλλεται να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα τόσο για την περίοδο που η οικονομία αναπτύχθηκε με υψηλούς ρυθμούς και η κερδοφορία της πλουτοκρατίας ήταν αυξημένη, όσο και για την περίοδο της κρίσης, που οι δυνάμεις του κεφαλαίου γίνονται πιο επιθετικές.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, δηλαδή οι παραγωγοί του πλούτου, που διαπιστώνουν καθημερινά ότι η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος, η καπιταλιστική ανάπτυξη και η πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόσα χρόνια υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, των καπιταλιστών, και εχθρεύεται τα συμφέροντα των πολλών».

Ανάγκη για πολιτικοποίηση της δράσης

Αποφασιστική, αποτελεσματική στάση απέναντι σε αυτήν την κατάσταση - σημείωσε το στέλεχος του ΚΚΕ - σημαίνει καλύτερη οργάνωση και αγωνιστική συσπείρωση, ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ώστε να προβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή αντίσταση και να διεκδικηθούν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης. Σε αυτήν την πορεία, που απαιτεί βαθιά πολιτικοποίηση της δράσης, μπορούν να μπουν γερές βάσεις για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης που έχει κριτήριο τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, ο δρόμος της Λαϊκής Εξουσίας και της Οικονομίας που στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και στον κεντρικό σχεδιασμό.

Αυτό έχουν θέσει οι εξελίξεις στην ημερήσια διάταξη, αυτό φοβούνται οι εκμεταλλευτές και οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί τους εκφραστές. Αυτή η γραμμή πάλης μπορεί να κάνει τον καθημερινό αγώνα πιο δυνατό και αποτελεσματικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ