Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αποκλείεται η άμεση αποχώρηση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Απολύτως σαφής ο στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ιράκ, απέρριψε οποιαδήποτε προοπτική άμεσης ή πρόωρης αποχώρησης από τη χώρα, απορρίπτοντας συνάμα το υπόμνημα του ανώτατου στρατιωτικού συμβούλου, συνταγματάρχη Τίμοθι Ρις, που καλούσε σε ταχύτατη αποχώρηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού Οντιέρνο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, ο πόλεμος συνεχίζεται ενώ οποιαδήποτε πρόοδος έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα είναι «εύθραυστη». Εντούτοις το υπόμνημα Ρις, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του Ιούλη, έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων καθώς τονίζει ότι η παραμονή τουλάχιστον 132.000 μελών των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο δεν επιφέρει οφέλη ανάλογα της προσπάθειας που καταβάλλεται, αλλά, αντιθέτως, διευρύνει και γενικεύει τις αντιδράσεις. Οι κατοχικές δυνάμεις, στο μεταξύ, μεταβίβασαν χτες στους Ιρακινούς τον έλεγχο δύο βάσεων, μία από τις οποίες βρίσκεται στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Ουμ Κασρ στην επαρχία της Βασόρα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

Μια γυναίκα και πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν ενώ ακόμη άλλοι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις στη Βαγδάτη και στο Ραμάντι, δυτικά της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ