Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ανεπιθύμητες οι ξένες βάσεις

ΛΑ ΠΑΣ - ΛΙΜΑ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η Βολιβία θα καταθέσει στην επικείμενη Σύνοδο του UNASUR πρόταση πλήρους απαγόρευσης της ύπαρξης ξένων βάσεων σε όλη την επικράτεια της Λατινικής Αμερικής, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες. Επίσης, η Βολιβία θα προτείνει την ίδρυση περιφερειακής Σχολής για την Αμυνα, όπως και τον περιορισμό του αγώνα κατά των ναρκωτικών σε περιφερειακό επίπεδο και μόνο, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μοράλες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Προέδρου της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στη Λατινική Αμερική με στόχο να «εξηγήσει» και να συγκεντρώσει στήριξη για τη συμφωνία που προωθεί με τις ΗΠΑ για τη «φιλοξενία» περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων και βάσεων στο έδαφος της Κολομβίας, η οποία προκαλεί έντονες και απολύτως δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους ηγέτες πολλών χωρών της περιοχής.

Οι προτάσεις της Βολιβίας αποτελούν μία απάντηση στην προσπάθεια επέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή είτε με τις βάσεις στην Κολομβία, είτε με πρόσχημα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών είτε με την εκπαίδευση δολοφόνων και πραξικοπηματιών στη Σχολή της Αμερικής. Το κλίμα της συνάντησης μεταξύ του Εβο Μοράλες και του Αλβαρο Ουρίμπε ήταν τυπικό, ενώ δεν υπήρξε η καθιερωμένη κοινή συνέντευξη Τύπου.

Εντούτοις το κλίμα στο Περού ήταν εντελώς διαφορετικό για τον Πρόεδρο Ουρίμπε αφού εξασφάλισε την υποστήριξη του Προέδρου Αλαν Γκαρσία, συμμάχου των ΗΠΑ, που τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ των βάσεων. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας Ουρίμπε η Χιλή, όπου ήδη οι λαϊκές δυνάμεις ανακήρυξαν τον Ουρίμπε «περσόνα νον γκράτα» και προετοιμάζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επίσκεψή του, η Αργεντινή και η Βραζιλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ