Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Πολιτικές πιέσεις και συμβόλαια...

KINΣΑΣΑ - ΛΟΥΑΝΤΑ.--

Πιέσεις για «πολιτικές μεταρρυθμίσεις, προεδρικές εκλογές και περισσότερη διαφάνεια και υπεύθυνη διακυβέρνηση» άσκησε χτες και προχτές στην Αγκόλα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Υπέγραψε μεταξύ άλλων συμφωνίες για την αντιμετώπιση του AIDS και την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Αγκόλα από αμερικανικές εταιρείες, ενώ «ενθάρρυνε» τις αρχές να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παρέστη μάλιστα στην υπογραφή συμφωνίας «εταιρικής ευθύνης» μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης και της πολυεθνικής πετρελαϊκής εταιρείας «Chevron».

Σε άλλο σημείο, η Κλίντον αναφέρθηκε στην «ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια» ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα έσοδα της χώρας απ' το πετρέλαιο, καθώς η Αγκόλα τον περασμένο Ιούνη έγινε η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρας της υποσαχάρειας Αφρικής (ξεπερνώντας τη Νιγηρία). Σε επόμενο σημείο, η Κλίντον απέφυγε να αναφερθεί στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας για τον έλεγχο και την κατοχή ενεργειακών πηγών και οδών στην Αφρική, λέγοντας ότι δεν την ενδιαφέρει τη κάνουν οι άλλοι στην Αγκόλα «αλλά τι μπορεί να κάνουν οι ΗΠΑ για να εμβαθύνουν στις διμερείς σχέσεις».

Αργότερα, χτες η Κλίντον βρέθηκε στη ΛΔ Κονγκό όπου είχε προγραμματιστεί συνάντησή της με τον πρόεδρο της χώρας, Τζόζεφ Καμπίλα. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας της στην Αφρική είναι οι Νιγηρία, Λιβερία και το Πράσινο Ακρωτήρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ