Σάββατο 15 Αυγούστου 2009 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΕΣΣΔ «έσερνε το χορό της ειρήνης»

Ενα από τα βασικά σενάρια των γερακιών του αμερικανικού Πενταγώνου για την καταστροφή της «αυτοκρατορίας του κακού», όπως αποκαλούσαν την ΕΣΣΔ, ήταν η δυνατότητα ενός πυρηνικού πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ενας πόλεμος στο ευρωπαϊκό έδαφος, που θα περιλάμβανε και το σοβιετικό του τμήμα, θα καθιστούσε όμηρο το σύνολο της κατεστραμμένης ηπείρου και την καθημαγμένη από τον πόλεμο ΕΣΣΔ. Τότε θα γινόταν αναπότρεπτα η επικυριαρχία του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου των ΗΠΑ. Θα επαναλαμβανόταν η επιβολή του όπως στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη Δυτική Ευρώπη, χωρίς αυτή τη φορά να θυσιάσει χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες. Μέρος αυτού του σεναρίου ήταν η εγκατάσταση των ευρωπυραύλων μέσου βεληνεκούς «Πέρσινγκ» και «Κρουζ», που προκάλεσε την αντίστοιχη εγκατάσταση των SS 20 και SS 21 από την ΕΣΣΔ. Το ιμπεριαλιστικό αυτό σενάριο υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση με την απόσυρση των ευρωπυραύλων στη συμφωνία «ΣΩΛΤ», που επέβαλε η μεγάλη μαχητική κινητοποίηση του κινήματος ειρήνης.

Ας σημειωθεί ότι πολλές φορές το κίνημα ειρήνης υποχρέωσε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να ακυρώσουν σχέδιά τους και να περιορίσουν την επιθετική τους πολιτική. Σταθερή αξία αυτού του ειρηνιστικού αγώνα ήταν η παρουσία της ΕΣΣΔ, που όπως αργότερα ειπώθηκε από ευρωπαϊκούς παράγοντες «έσερνε το χορό της ειρήνης» κι ότι «η απώλειά της έφερε την αποδιοργάνωσή του». Οι αλήθειες αυτές παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αξιολόγηση των αιτιών της ανατροπής και διάλυσης της ΕΣΣΔ. Σήμερα υπό τις συνθήκες ασφαλούς κριτικής μπορούν οι πάντες να λένε τα πάντα επί παντός επιστητού. Φλυαρούν μπερδεύοντας τα μεγάλα κρίσιμα αρνητικά προβλήματα στην εσωτερική ζωή της ΕΣΣΔ με την εναγώνια εξωτερική της πολιτική της αποτροπής ενός περιφερειακού πυρηνικού πολέμου που θα οδηγούσε σε παγκόσμιο πυρηνικό ολοκαύτωμα. Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η τότε επισήμανση διεθνών ινστιτούτων, επιστημονικών οργανώσεων ότι το ξέφρενο κυνήγι των εξοπλισμών που επέβαλε ο διεθνής ιμπεριαλισμός αύξαινε τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Το γεγονός αυτό καθιστούσε προβληματικό και υπό κρίση το διεθνή σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Ολοι μιλούσαν για την ανάπτυξη διεθνών πρωτοβουλιών που θα πολλαπλασίαζαν τα μετερίζια ειρήνης και θα οδηγούσαν σε διεθνή απομόνωση τα ιμπεριαλιστικά πολεμικά επιτελεία, κυρίως των ΗΠΑ. Ηταν υπαρκτός ο κίνδυνος μετωπικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΕΣΣΔ που θα οδηγούσε σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα τον πλανήτη ως ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ηταν υπαρκτό και το μακάβριο χαριτολόγημα ότι ο Δ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα γινόταν μετά από εκατομμύρια χρόνια με ...ρόπαλα λόγω της πρωτόγονης κατάστασης των ανθρώπων.

Οι αλήθειες αυτές υποχρεώνουν τους αμετανόητους εραστές της ειρήνης να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια που θα θελήσει να υποβαθμίσει την πολιτική ειρήνης της ΕΣΣΔ. Τυχόν τέτοιες αρνητικές ενέργειες προσπαθούν να χτυπήσουν το έσχατο μετερίζι αντίστασης στον αντικομμουνισμό, που είναι η πλέον γνώριμη στη διεθνή κοινή γνώμη για την ωφελιμότητά της σοβιετική πολιτική ειρήνης.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση για τα 76 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι (2021-07-31 00:00:00.0)
Ορος ύπαρξης της ανθρωπότητας ο σοσιαλισμός (2009-08-23 00:00:00.0)
Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας (2007-06-10 00:00:00.0)
Σήμερα η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση (2002-08-08 00:00:00.0)
Να σφυρηλατήσουμε μέτωπο αγώνα για την ειρήνη (2000-08-10 00:00:00.0)
Την Πέμπτη το αγωνιστικό ραντεβού (1998-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ