Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ
Πετρέλαια και όπλα διαπραγματεύεται η Κλίντον

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Το παράθυρο για στρατιωτικό, μεταξύ άλλων, ρόλο των ΗΠΑ στο πετρελαιοφόρο Δέλτα του Νίγηρα με πρόσχημα τη συμβολή της Ουάσιγκτον στον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ αυτονομιστών ενόπλων της οργάνωσης MEND και νιγηριανού στρατού άνοιξε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Αφού αποκάλεσε τη Νιγηρία «φίλη, σύμμαχο και εταίρο σε τόσα πολλά ζητήματα» εξήρε την πρόταση για αμνηστία στους αντάρτες του MEND (που δρουν στο Δέλτα του Νίγηρα) και το ...ρόλο της κυβέρνησης του Νιγηριανού Προέδρου, Ουμάρου Γιαρ'Αντουα, στο νότιο τμήμα της χώρας (παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες για βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών απ' το στρατό, κλπ.). Η Κλίντον και ο Νιγηριανός ομόλογός της, Ιγιο Μαντουέκουε, είπαν μάλιστα ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αμφοτέρων των πλευρών θα ξεκινήσουν συνομιλίες για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν στη «σταθεροποίηση» της περιοχής...

Σε άλλο σημείο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που προωθεί κυρίως τις πωλήσεις όπλων και την αύξηση της στρατιωτικής «βοήθειας» της Ουάσιγκτον στην Αφρική, εξήρε το ρόλο της Νιγηρίας στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων, ιδιαίτερα στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία.

Δεν παρέλειψε, παρ' όλα αυτά, να επικρίνει τις νιγηριανές αρχές για την αδυναμία τους να πατάξουν την ενδημική διαφθορά της εξουσίας σε κάθε επίπεδο και τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος. Με αυτό ακριβώς το πρόσχημα «πάταξης της διαφθοράς» η Κλίντον αναμενόταν να ασκήσει χτες βράδυ πιέσεις στο Νιγηριανό Πρόεδρο, Ουμάρου Γιαρ'Αντουα, για ακόμη πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση των αμερικανικών πολυεθνικών πετρελαίου (π.χ., «ExxonMobil», «Chevron») που δραστηριοποιούνται επί δεκαετίες στη χώρα απομυζώντας τον πλούτο εις βάρος του νιγηριανού λαού. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον αντιδρά στα σχέδια μεταρρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση Γιαρ'Αντουα στον τομέα παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου στη χώρα, καθώς οι πολυεθνικές «φοβούνται» πως οι αλλαγές ίσως τις βαρύνουν με επιπρόσθετα έξοδα που θα τις αναγκάσουν σε αναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων τους στη Νιγηρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ