Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιδρομές ενόψει... εκλογών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα επιδρομή σε πόλη της επαρχίας Χελμάν, που φέρεται να τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των «Ταλιμπάν», πραγματοποίησαν χτες ισχυρές αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, καθώς και μέλη του απόλυτα ελεγχόμενου αφγανικού στρατού. Τουλάχιστον 400 στρατιώτες των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων και ακόμα 100 του αφγανικού στρατού σφυροκόπησαν την περιοχή Νάου Ζαντ, με δικαιολογία για ακόμα μία φορά την προστασία της ομαλής διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις 20 Αυγούστου. Σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι των κατοχικών δυνάμεων υποστήριξαν ότι κατά τη διάρκεια των χτεσινών πολεμικών επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις «ναρκοκαλλιεργητών ενώ κατασχέθηκαν και περίπου 30 κιλά οπίου»...

Στόχος της αμερικανικής κατοχής φέρεται να είναι η απομόνωση των ανταρτών των «Ταλιμπάν» στα δάση και τα βουνά της χώρας, μακριά από τα αστικά κέντρα, καθώς και η ανάληψη του ελέγχου περιοχών στρατηγικής σημασίας. Παρά την έκταση των χτεσινών κατοχικών επιχειρήσεων δε δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για τυχόν απώλειες.

Την ίδια στιγμή, το Πακιστάν και ενώ σε συνεργασία με τη CIA προσπαθεί να αποδείξει το θάνατο του ηγέτη των δυνάμεων των «Ταλιμπάν» στη χώρα, Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, αξιοποιώντας αντίστοιχα τη διαδοχή του για να εντείνει την επιθετικότητά του εναντίον των «ενόπλων», νέες μάχες πραγματοποιήθηκαν χτες στο νότιο Ουαζιριστάν με δεκάδες νεκρούς. Οι συγκρούσεις διεξήχθησαν μεταξύ ανταρτών προσκείμενων στους Ταλιμπάν και ενόπλων μελών των φυλών, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, με αποτέλεσμα 70 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μάχες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ οπαδών του Μπ. Μεχσούντ και μελών της ομάδας του φυλάρχου Τουρκιστάν Μπιτάνι, που στηρίζει τις «εκκαθαρίσεις» του κυβερνητικού στρατού, στις περιοχές των φυλών, στον ιδιότυπο εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

Ο ίδιος ο Τ. Μπιτάνι αναφέρεται σε 100 νεκρούς στο πεδίο της μάχης και περίπου 40 κατεστραμμένα σπίτια, με τις περισσότερες απώλειες να υπολογίζονται στο δικό του στρατόπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ