Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
Σχέδιο για παραπέρα εμπορευματοποίηση της γης

Στον Υμηττό που έχει κατακαεί και οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια, τώρα, ετοιμάζεται η τελική επίθεση εμπορευματοποίησης της γης (φωτό από την φωτιά του περασμένου Ιούνη)

Eurokinissi

Στον Υμηττό που έχει κατακαεί και οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια, τώρα, ετοιμάζεται η τελική επίθεση εμπορευματοποίησης της γης (φωτό από την φωτιά του περασμένου Ιούνη)
Σχέδιο με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της γης στον ορεινό όγκο του Υμηττού έδωσε, χτες, στη δημοσιότητα το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρόκειται για το νέο Προεδρικό Διάταγμα που χωρίζει τον Υμηττό σε 7 ζώνες με περιθώριο ανάπτυξης διαφόρων χρήσεων μέσα σε αυτές. Το συγκεκριμένο ΠΔ είναι ενταγμένο στη συνολική πολιτική εξυπηρέτησης της στρατηγικής του κεφαλαίου, αφού «είναι εναρμονισμένο με τις κατευθύνσεις του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας», όπως είπε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς.

Επιπλέον, αυτή η πολιτική, που στόχο έχει την ακόμα παραπέρα εμπορευματοποίηση της γης και την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, εξυπηρετείται απόλυτα και από άλλα νομοθετήματα που έχουν «περάσει» το τελευταίο διάστημα, όπως τα Ειδικά Χωροταξικά για Τουρισμό, Βιομηχανία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα. Η κυβέρνηση, εξειδικεύοντας αυτές τις γενικές κατευθύνσεις, συνέταξε και το ΠΔ για τον Υμηττό.

Με το ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ «φυτεύονται» μια σειρά δραστηριοτήτων σε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, ενώ την ίδια ώρα η υποτιθέμενη ζώνη απολύτου προστασίας, η λεγόμενη Α' Ζώνη, μετονομάζεται σε πάρκο NATURA, από δάσος, κάτι που δεν αποκλείει την ανάπτυξη τουριστικών και επιχειρηματικών δράσεων. Βέβαια, αυτό, στην πράξη, δε σημαίνει απολύτως τίποτα δεδομένου ότι το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό επιτρέπει την κατασκευή ξενοδοχείων σε κάθε ορεινό όγκο της χώρας, όπως επίσης και σε προστατευόμενες περιοχές τύπου NATURA...

Ακόμα, με το ΠΔ (είχε δοθεί για διαβούλευση στις αρχές του έτους), το ΥΠΕΧΩΔΕ έρχεται να χωροθετήσει εγκαταστάσεις και εμπορικές χρήσεις εντός του δάσους του Υμηττού και να νομιμοποιήσει άλλες ως κοινωφελείς.

Τι προβλέπει το ΠΔ

Στη Ζώνη Α', που χαρακτηρίζεται δήθεν ως περιοχή απολύτου προστασίας, επιτρέπεται να γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με πολιτιστικές και αναψυχής. Επιτρέπεται η δημιουργία πέντε νέων δημοτικών αναψυκτηρίων, μεγέθους έως 100 τετραγωνικών μέτρων. Τα αναψυκτήρια καθορίζεται να γίνουν στις εξής περιοχές: Προφήτης Ηλίας στο Κορωπί, Παλιό Λατομείο Βάρης (σε συνδυασμό με μικρό ανοιχτό θέατρο), Αργυρούπολη, Ηλιούπολη και Παπάγου. Δε διευκρινίζεται ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης και κάτω από ποιους όρους θα λειτουργεί.

Παράλληλα, σε όλο το δάσος επιτρέπονται έργα τεχνικής υποδομής, όπως οδικά έργα και εγκαταστάσεις ενέργειας, κατ' εφαρμογή των κατευθύνσεων του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που επιτρέπουν, για παράδειγμα, την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού, ικανοποιώντας έτσι τις ορέξεις των «πράσινων» επενδυτών. Αλλωστε, τέτοια πρόταση έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση και εξετάζεται...

Σε ό,τι αφορά στο Μητροπολιτικό Πάρκο προβλέπεται μεν η αύξηση της έκτασής του κατά 643 στρέμματα και η σύνδεσή με τον ορεινό όγκο του Υμηττού, όμως δε διευκρινίζεται πώς θα «αξιοποιηθεί» αυτός ο χώρος, κάτι που παραπέμπεται σε νέο εξειδικευμένο Προεδρικό Διάταγμα. Υποχρεώνονται μεν τα λατομεία που λειτουργούν εντός του Υμηττού να κλείσουν εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του ΠΔ και να έχουν αποκαταστήσει το φυσικό περιβάλλον μέσα σε τρία χρόνια, όμως δε διευκρινίζεται κάτω από ποιους όρους θα γίνει αυτό.

Στη Β' Ζώνη παραμένουν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, όπου υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτήρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις στη δυτική πλευρά του Υμηττού, και επιτρέπεται η ανέγερση νέων. Στις νότιες και ανατολικές υπώρειες του Υμηττού και σε γεωργικές εκτάσεις δίνεται η δυνατότητα χωροθέτησης νέων κοινωφελών, όπως τις ονομάζει το ΠΔ, εγκαταστάσεων, υγείας, εκπαίδευσης και αθλητισμού - πολιτισμού. Οι ήδη υπάρχουσες ουσιαστικά νομιμοποιούνται «εφόσον διαθέτουν τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων φορέων». Οριοθετούνται τα υφιστάμενα δημοτικά νεκροταφεία. Οι δε διάσπαρτες κεραίες συγκεντρώνονται σε ένα χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ