Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με αισιοδοξία και μεράκι

Στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη, στις 10-11-12 Σεπτέμβρη, θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Από παλιότερο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Από παλιότερο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Την αισιοδοξία των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ ότι το 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα είναι το πιο πετυχημένο Φεστιβάλ των τελευταίων ετών στη Θεσσαλονίκη, μετέφεραν στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε χτες, ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος του ΚΣ και γραμματέας της Οργάνωσης Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, μιλώντας για το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των φετινών εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που και φέτος θα γίνουν στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη και θα κορυφωθούν το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη με την κεντρική πολιτική ομιλία από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το χαιρετισμό του Γιάννη Γκιόκα, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Ο Δ. Παπατολίδης τόνισε ότι το σύνθημα «Σοσιαλισμός, η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», που είναι το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, φανερώνει τους δύο δρόμους ανάπτυξης που ανοίγονται μπροστά στο λαό και τη νεολαία. Ο ένας δρόμος είναι αυτός που βιώνουμε στην κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή εκδοχή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής ενός σάπιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, που σκοπό έχει να γεμίζει τις τσέπες της πλουτοκρατίας και να μοιράζει βάσανα στο λαό. Ο άλλος δρόμος είναι του ΚΚΕ, που προτείνει τη λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για το σοσιαλισμό. «Μέσα από το Φεστιβάλ», τόνισε, «θέλουμε να προβληματιστούν οι νέοι για τη διέξοδο. Η απάθεια, ο συμβιβασμός δεν είναι λύση. Η ταξική πάλη θα τραβήξει προς τα μπρος το ρολόι της Ιστορίας, θέτοντας το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, πιο έντονα» σημείωσε. Από αυτήν την πεποίθηση πηγάζει το «μεράκι» των φίλων και μελών της ΚΝΕ, αλλά και η επιτυχία του κορυφαίου αυτού πολιτικού - πολιτιστικού θεσμού, σημείωσε.


Στόχος των Οργανώσεων - σημείωσε στη συνέχεια ο Θ. Χρηστίδης - είναι σε αυτό το Φεστιβάλ να συζητήσουμε με τους νέους για τα οξυμένα προβλήματα και τους υπαίτιους, έχοντας ως απάντηση την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Μέσα από το περιεχόμενο, που θα εκφραστεί στα θεματικά περίπτερα, θα συζητηθούν τα προβλήματα της εργαζόμενης νεολαίας, τα προβλήματα του χώρου της Παιδείας, η εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Ακόμα, τα επίκαιρα προβλήματα του περιβάλλοντος, με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, ή η αξιοποίηση της «νέας γρίπης» για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, καθώς και το πρόβλημα των ναρκωτικών που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Το Φεστιβάλ, επίσης, θα διαπερνάται από το σύνθημα «Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», αναδεικνύοντας την αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς, που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καταπίεση. Οι πολιτιστικές δραστηριότητες του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνουν ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες σε διάφορες μορφές τέχνης (θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικά, μουσική), κόντρα στην υποκουλτούρα και στη χρήση της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως καταναλωτικό θέαμα. «Το "ταξίδι" σε αρκετές συνοικίες της πόλης, το κλίμα και η αποδοχή που συναντούμε μας κάνουν αισιόδοξους ότι το 35ο Φεστιβάλ θα είναι το πιο πετυχημένο των τελευταίων ετών», σημείωσε ο Θ. Χρηστίδης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει πολιτική συζήτηση για το Σοσιαλισμό και τα Βαλκάνια, κινηματογραφικές προβολές ταινιών της ΕΣΣΔ και σύγχρονων δημιουργών, συναυλίες και θεατρικά από καλλιτεχνικές ομάδες της ΚΝΕ. Μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Καραγκιόζης, οι ασυμβίβαστοι και το θέατρο σκιών» του Οδυσσέα Κανλή. Συναυλίες με τους Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Τάνια Τσανακλίδου - Μάρθα Φριντζήλα, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Πετρολούκα Χαλκιά, Νίκο Κατσίκα, Ντιλέκ Κοτς, «Ιδιόμελο», «Κίτρινα Ποδήλατα», Θάνο Μικρούτσικο και «Υπόγεια Ρεύματα», Βασίλη και Δημήτρη Πρατσινάκη, Μπάμπη Τσέρτο, Ιάσονα με τραγούδια του Πόντου και της Μαύρης Θάλασσας, όπου συμμετέχει η Αϊσενούρ Κολιβάρ. Ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα. «Ονείρου Ελλάς» - αναδρομή στο ρεμπέτικο με τον Κώστα Φέρρη. Γεωργιανά μπαλέτα της χορευτικής ομάδας Κορδελιού «ΑΡΓΩ», ποντιακό συγκρότημα και παραδοσιακοί χοροί από τον πολιτιστικό - λαογραφικό σύλλογο «Οι φίλοι της παράδοσης». Δεκάδες συναυλίες από ερασιτεχνικά νεανικά συγκροτήματα, αλλά και των «Μagic De Spell», «Δάρνακες», «C Real» και πολλά άλλα καταξιωμένα νεανικά συγκροτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ