Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αποτυπώνεται η ταξικότητα της εκπαίδευσης

Η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων ολοκληρώθηκε...

Eurokinissi

Η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων ολοκληρώθηκε...
Η ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση έρχεται να αποτυπωθεί και μέσα από τη χτεσινή ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, των βάσεων των σχολών και του τελικού αριθμού των επιτυχόντων στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι χιλιάδες νέοι που μένουν για άλλη μια χρονιά εκτός ανώτατης εκπαίδευσης και οι χιλιάδες κενές θέσεις κυρίως σε τμήματα της περιφέρειας, μαρτυρούν για άλλη μια χρονιά το ταξικό ξεδιάλεγμα που γίνεται στο σχολείο, με τις βάσεις εισαγωγής να μην επιφυλάσσουν ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Στα πανεπιστήμια αύξηση των βάσεων παρουσιάζεται σε σχολές παιδαγωγικές, ιατρικές, φυσικομαθηματικές και πολυτεχνικές. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και μικρές αυξομειώσεις κυμάνθηκαν οι βάσεις σε σχολές οικονομικές και κοινωνικών επιστημών, ενώ μειώσεις παρουσιάζονται σε σχολές νομικής, στις περισσότερες φιλολογικές και στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές. Στα ΤΕΙ η πλειοψηφία των σχολών παρουσιάζει μείωση στις βάσεις με εξαίρεση κάποιες αυξήσεις στην περιφέρεια, κυρίως σε σχολές ηλεκτρολογικές, μηχανολογικές, πληροφορικής, εμπορίας και διαφήμισης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι θέσεις που μένουν κενές - από αυτές που αρχικά είχε διαθέσει το υπουργείο Παιδείας για τους πρωτοετείς - σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ φτάνουν στις 24.647. Μόνο στα ΤΕΙ οι κενές θέσεις που παρουσιάζονται είναι 19.718, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά για την κατηγορία των αποφοίτων ΕΠΑΛ δεν καλύπτεται ούτε το 50% των θέσεων που είχαν διατεθεί και αντίστοιχα πολλές είναι οι κενές θέσεις που μένουν, από αυτές που είχαν διατεθεί για τους αποφοίτους των ΤΕΕ και των εσπερινών λυκείων. Γίνεται έτσι φανερό ότι για τα παιδιά των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων που βρίσκονται σε αυτά τα σχολεία, δεν αρκεί να... προσφέρονται θέσεις, όταν δεν προσφέρονται και οι δυνατότητες για να καλυφθούν, όταν οι λαϊκές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν το βάρος της πανάκριβης προετοιμασίας για τις εξετάσεις.

... με τη χτεσινή ανακοίνωση των βάσεων

Eurokinissi

... με τη χτεσινή ανακοίνωση των βάσεων
Στα πανεπιστήμια συνολικά μένουν 4.929 κενές θέσεις, από τις οποίες και πάλι η πλειοψηφία (οι 3.845) προκύπτουν από την κατηγορία των αποφοίτων ΕΠΑΛ. Πέρυσι οι κενές θέσεις ήταν συνολικά 18.500 από τις οποίες οι 17.411 ήταν στα ΤΕΙ.

Φέτος υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 92.426 υποψήφιοι και οι επιτυχόντες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι 64.600, ενώ άλλοι 4.194 πέρασαν σε στρατιωτικές, αστυνομικές, εκκλησιαστικές σχολές κλπ. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αντιστρέψει την πραγματικότητα, το υπουργείο Παιδείας με δελτίο Τύπου διαφημίζει τους 550 παραπάνω εισακτέους σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια, στα παραπάνω νούμερα δε συμπεριλαμβάνει τα στοιχεία που δείχνουν ότι 28.026 υποψήφιοι από τους αποφοίτους Γενικών Λυκείων (ποσοστό 33,03%), δεν μπήκαν καν στη διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού αφού δεν έπιασαν τη «βάση του 10», ενώ ακόμα υψηλότερα είναι τα ποσοστά των νέων που μένουν «εκτός» από τους αποφοίτους ΤΕΕ και ΕΠΑΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εξετάσεις για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, η αποχή σε μαθήματα (όπως νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά) έφτανε μέχρι και 17,7%...

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Παιδείας - αναφερόμενος στους δεκάδες χιλιάδες νέους που η αντιεκπαιδευτική πολιτική τους στέρησε το δικαίωμα στη μόρφωση - υποσχέθηκε «δρόμους γεμάτους ευκαιρίες»... Γονείς και απόφοιτοι όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι «ευκαιρίες» στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός (είτε λέγονται ΙΕΚ, κολέγια, ψευτοσεμινάρια κ.ά.) κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ το χρόνο!

Οι αλχημείες του υπουργείου Παιδείας δεν είναι δυνατόν να καμουφλάρουν ένα αντιεκπαιδευτικό σύστημα που υλοποιούν εναλλάξ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις απαιτήσεις της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Τόσο οι κενές θέσεις και όσο κι ο μεγάλος αριθμός των νέων που δεν εισάγονται στην ανώτατη εκπαίδευση, αποκαλύπτει το γεγονός ότι η μόρφωση δεν είναι δικαίωμα σε αυτό το σύστημα. Και για να αποκτήσεις το εισιτήριο για την ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να ακριβοπληρώσεις, αλλά και να συνεχίσεις να πληρώνεις στη συνέχεια μέχρι να πάρεις στα χέρια σου το πτυχίο και να αρχίσει ο νέος Γολγοθάς της ανεύρεσης εργασίας... Εισακτέοι και μη, πρέπει να αγωνιστούν από κοινού για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μόρφωση για όλους.

  • Oι εγγραφές όλων των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ θα γίνουν από τις 16 μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη. Οι εισαχθέντες στο Β' εξάμηνο των ΤΕΙ (εφόσον δεν επιθυμούν μεταγραφή) μπορούν εναλλακτικά να εγγραφούν το Γενάρη του 2010.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοινώθηκαν τα ποσοστά εισακτέων για αποφοίτους ΕΠΑΛ (2019-06-04 00:00:00.0)
Ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ (2009-03-20 00:00:00.0)
Να καταργηθεί ο ανισότιμος διαχωρισμός (2005-04-21 00:00:00.0)
Στατιστικά στοιχεία (2004-08-25 00:00:00.0)
Τραγικά αποκαλυπτήρια της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης (2000-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ