Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η απελευθέρωση του Εβρου

Αθηνόδωρος Κατσαβουνίδης
Αθηνόδωρος Κατσαβουνίδης
Σήμερα, 28 Αυγούστου, που κλείνουν 65 χρόνια από την απελευθέρωση του Εβρου από τον χιτλεροφασιστικό ζυγό, ο Λ.Κ. προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, 800 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, στη μνήμη του αρχηγού του ΕΛΑΣ Εβρου και Ακροναυπλιώτη Κομμουνιστή ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ ΚΑΤΣΑΒΟΥΝΙΔΗ.

Ο Αθηνόδωρος, παιδί κι αυτός της πόλης Φερρών, τιμάται ιδιαίτερα από τους συμπολίτες του γιατί καθοδήγησε προσωπικά τις επιχειρήσεις κατά τη γενική επίθεση του ΕΛΑΣ και με την κινητοποίηση της ΕΠΟΝ, μαθητών του Γυμνασίου και δημοτικών σχολείων, δασκάλων, γονέων και λίγων ανταρτών κατόρθωσε να αφοπλίσει δίχως μάχη τη φρουρά της κομαντατούρας που αριθμούσε συνολικά 72 άνδρες.

Η σημασία του άθλου αυτού γίνεται αντιληπτή, αν σκεφθεί κανείς ότι κατά την παραχώρηση στους Βουλγάρους φασίστες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κράτησαν για λογαριασμό τους όλον τον Εβρο, εκτός της Αλεξανδρούπολης, που ονόμασαν «Ελευθέρα Ζώνη». Ε, αυτή η ζώνη ήταν κυριολεκτικά μια φωλιά ξεκομμένη από τον κορμό της υπόλοιπης Ελλάδας, με μόνο μέσο επικοινωνίας τις εκβολές του ποταμού Εβρου. Μόνον με βάρκες και μικρά ιστιοφόρα μπορούσαν οι κάτοικοί του να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και τίποτα άλλο. Ετσι, οι πρώτοι κομμουνιστές που ξεκίνησαν το αντάρτικο ενάντια στη γερμανική κατοχή, θεωρήθηκαν από τους τοπικούς προύχοντες της αστικής τάξης, όχι μόνον τρελοί αλλά και επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια γιατί, όπως θεωρούσαν, θα προκαλούσαν την οργή των κατακτητών και θα 'βρισκαν οι «φρόνιμοι και νομοταγείς» πολίτες τον μπελά τους...

Κι όμως, το αντάρτικο στέριωσε. Κόπηκαν αμέσως οι ζωοκλοπές και οι ληστείες των κομιτατζήδων, μπήκε ασφάλεια και τάξη στην περιοχή. Μετά τη σύνδεση με το Κόμμα, μετά τον ερχομό του Αθηνόδωρου, γιγάντωσε το κίνημα. Ετσι στις 28 Αυγούστου 1944 έγινε γενική, κατά μέτωπο επίθεση σε τρεις τομείς: Το Διδυμότειχο, έδρα του γερμανικού αρχηγείου με σκληρές μάχες και οι Φέρρες χωρίς μάχες, παρά μόνον με τις διαδηλώσεις των αόπλων. Στο Σουφλί οι εσεσίτες αντιστέκονται. Την τρίτη μέρα καταφθάνει από τη Θεσσαλονίκη μηχανοκίνητη φάλαγγα, παίρνει τους πολιορκημένους εσεσίτες και αποχωρεί αφήνοντας στο πέρασμά της καπνούς και φωτιές.

Ετσι απελευθερώνεται η πρώτη ελληνική γωνιά, αλλά και η πρώτη στην Ελλάδα και την Ευρώπη πόλη χωρίς μάχη. Και μάλιστα, με πρωτοπορία τη νεολαία, τους Επονίτες και τους μαθητές του γυμνασίου και των γύρω σχολείων. Ολα αυτά με την καθοδήγηση του Αθηνόδωρου Κατσαβουνίδη που η ιδιαίτερη πατρίδα του τιμάει κάθε χρόνο.

Ν. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ