Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΩΡΑΡΙΟ
Απέτρεψαν νέο χτύπημα στα δικαιώματά τους

Δεν πέρασε η πρόταση για να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τις 12 το βράδυ, στο πλαίσιο εκδήλωσης μόδας. Σε επαγρύπνηση καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Αμεση ήταν η απάντηση του σωματείου και στις πρόσφατες αντεργατικές μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής Αμαρουσίου (φωτ.)
Αμεση ήταν η απάντηση του σωματείου και στις πρόσφατες αντεργατικές μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής Αμαρουσίου (φωτ.)
Η άμεση κινητοποίηση και η αποφασιστική πίεση που άσκησε το ταξικό κλαδικό σωματείο των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας, καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτό, ώστε να μην περάσει το αίτημα του «Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας» (ΣΕΛΠΕ) να μείνουν ανοιχτά εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας στις 10 Σεπτέμβρη, ως τις 12 το βράδυ, στο πλαίσιο διεθνούς οργάνωσης για τη μόδα, απέδωσε καρπούς. Χτες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, κατόπιν σχετικής εισήγησης του νομάρχη Γ. Σγουρού, δεν έκανε δεκτή την παράταση του ωραρίου.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι διασφαλίζεται η περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από το σώμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αφού το κριτήριο μη αποδοχής του αιτήματος δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις κατηγορηματικά εναντίον των αξιώσεων των μεγαλοκαταστηματαρχών για αλλαγή του ωραρίου. Παρουσία εκπροσώπων εργαζόμενων από επιχειρησιακά σωματεία εμπορίου, υπηρεσιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το Νομαρχιακό Συμβούλιο μπορεί να απέρριψε το αίτημα του ΣΕΛΠΕ για λογαριασμό των πολυεθνικών, αυτό όμως δεν επαναπαύει τους εργαζόμενους, καθώς όπως είπε η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «όσοι μεθοδεύουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα μας βρουν μπροστά τους».

Στο πλευρό των μεγαλεμπόρων η πλειοψηφία

Χαρακτηριστικό της εγρήγορσης που πρέπει να βρίσκονται οι εργαζόμενοι είναι ότι ο Γ. Σγουρός (ΠΑΣΟΚ) έκανε λόγο για την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους πολίτες και τους καταστηματάρχες. Η δε παράταξη της ΝΔ συντάχτηκε ουσιαστικά με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Π. Καρέλλα, να μην παραταθεί το ωράριο, κυρίως για το λόγο ότι μόνο 7 από τα 160 καταστήματα που θα μετέχουν στη διοργάνωση των πολυεθνικών το ζητούν. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Μακρής επιχειρηματολόγησε υπέρ της διοργάνωσης, γιατί ...αλλάζει την εικόνα της πόλης και έχει φιλανθρωπικό έργο. Από την ψηφοφορία απείχε ο Ν. Αθανασίου (από την παράταξη της ΝΔ), χαρακτηρίζοντας τριτοκοσμική τη συνεδρίαση του σώματος, επειδή ...οι εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ο Β. Παπαδόπουλος του ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισε λευκό, καταθέτοντας πρόταση για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και στο Δημόσιο, στο όνομα της εξυπηρέτησης των πολιτών! Εμποροπανήγυρη χαρακτήρισε τη διοργάνωση ο Σπ. Λυκούδης του ΣΥΝ, προβάλλοντας το σκεπτικό ότι δε χρειάζεται η τρίωρη παράταση του ωραρίου, αφού το σύνολο των καταστηματαρχών δεν το θέλει.

Εκ μέρους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» η νομαρχιακή σύμβουλος Αλ. Μπαλού έκανε σαφή την ανάγκη να περιφρουρηθεί η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ώστε να «μην ψηφίσουμε διαφορετικά» κάποια άλλη φορά. Το κριτήριό μας πρέπει να είναι συγκεκριμένο, συνέχισε. Τα μεγάλα μαγαζιά βγάζουν τεράστια κέρδη, ενώ τα μικρά συνθλίβονται από την επέκτασή τους. «Δεν μπορεί να είναι κοινό σπίτι», υπογράμμισε. Η ίδια τόνισε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν είναι μια εμποροπανήγυρις, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προκλητικής λαίλαπας που καλεί τους εργαζόμενους να πληρώσουν για τα προβλήματα που δημιουργεί η άκρατη κερδοφορία.

Στο μεταξύ χτες το πρωί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του κλαδικού σωματείου, επιχειρησιακών σωματείων και εκπροσώπων των μικρών εμπόρων πραγματοποίησαν διάβημα στο υπουργείο Απασχόλησης στην Πειραιώς. Ο γραμματέας του υπουργείου Δ. Κοντός δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν αφορά το συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης. Δηλαδή το ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν μέχρι τις 12 το βράδυ δεν είναι ζήτημα του υπουργείου Απασχόλησης. Για να πει στην πορεία ότι αν ανοίξουν (!) τα καταστήματα, θα «παρθούν» - κατόπιν δηλαδή εορτής, - τα ανάλογα «μέτρα» ...για τους παραβάτες. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης σαφώς και δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά η εξυπηρέτηση του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου για την αύξηση της κερδοφορίας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ