Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απώτερος στόχος το χτύπημα της μόνιμης εργασίας

Το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό νομοθέτημα στην επιτροπή της Βουλής

Απέναντί τους οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου θα βρίσκουν σταθερά το ταξικό κίνημα
Απέναντί τους οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου θα βρίσκουν σταθερά το ταξικό κίνημα
Με ορίζοντα την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τιτλοφορείται «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου», κατήγγειλε χθες το ΚΚΕ στη Βουλή, καταψηφίζοντας το σχετικό νομοθέτημα του οποίου η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη βδομάδα. Βασική πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι το δικαίωμα που δίνει στους συμβασιούχους που δουλευουν στο δημόσιο να έχουν την ίδια εξέλιξη στην ιεραρχία με αυτή των μόνιμων υπαλλήλων. Υπερ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές της κυβέρνησης.

«Η προοπτική αυτού του νομοσχεδίου είναι σε ένα βάθος χρόνου το συνολικό χτύπημα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, προσθέτοντας ότι «γίνεται ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο. Σε μερικά χρόνια, η μονιμότητα θα υπάρχει μόνο για κάποια διευθυντικά στελέχη. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είτε θα εργάζονται ως αορίστου χρόνου, είτε ως ορισμένου χρόνου».

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα τονίζοντας ότι «υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε εργολάβους οι οποίοι στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι χωρίς δικαιώματα», ενώ «εργολάβοι επινοικιάζουν εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις». Συνολικά σημείωσε πως «η λογική των εκτάκτων, των συμβασιούχων, των επί συμβάσει έργου, των STAGE, τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, τα δελτία παροχής υπηρεσιών δε θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστούν. Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για μία απαράδεκτη κατάσταση και όλες αυτές οι μορφές εργασίας θα πρέπει να καταργηθούν». Ειδικά, για τα προγράμματα STAGE άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «ξεκίνησαν επί ΠΑΣΟΚ. Ομως, και σήμερα εκεί που είναι δήμαρχοι και νομάρχες με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα STAGE εφαρμόζονται και μάλιστα κατά κόρον».

Στα άρθρα του νόμου που αφορούν τη μετανάστευση αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε, γίνονται μικροδιορθώσεις και δημιουργούνται κάποια κέντρα υποδοχής όμως «τα κέντρα υποδοχής μέχρι τώρα είναι από άσχημα μέχρι άθλια. Δεν ξέρω πόσα χρήματα θα δοθούν. Και αμφιβάλλω αν θα δοθούν χρήματα για να γίνουν ανθρώπινες οι καινούριες εγκαταστάσεις». Συνολικά άσκησε κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και στην άθλια συμπεριφορά των αρχών απέναντι στους μετανάστες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο δρόμο ακόμα 600 συμβασιούχοι (2009-11-21 00:00:00.0)
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ για πλήρη σταθερή δουλειά για όλους (2009-11-20 00:00:00.0)
Απαιτούν το αυτονόητο δικαίωμα στη δουλειά (2009-10-27 00:00:00.0)
Εμμένουν στην ΑΡΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο (2006-11-30 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από τη μονιμότητα στο δημόσιο (2006-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ