Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η κυβέρνηση αναθέτει το Δασολόγιο σε ΑΕ

Με αυτό τον τρόπο καταργούνται οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, ενώ τα σχέδια της κυβέρνησης θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τα δάση και γενικότερα το περιβάλλον, επισημαίνεται στη σχετική Ερώτηση του Κόμματος

Η ανάθεση της σύνταξης του Δασολογίου σε ΑΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα δάση

Eurokinissi

Η ανάθεση της σύνταξης του Δασολογίου σε ΑΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα δάση
Η πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει εταιρεία με την επωνυμία «Δασικοί Χάρτες - Δασολόγιο ΑΕ» με σκοπό τη σύνταξη των δασικών χαρτών της χώρας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος και Αντώνης Σκυλλάκος.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται:

«Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (21/8/2009, αρ. πρωτ. 1710), που είδε το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση εταιρείας με την επωνυμία "ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ ΑΕ".

Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο, "η εταιρεία θα λειτουργεί κατά το πρότυπο εταιρειών που λειτουργούν ήδη και θα υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος", πράγμα που ευθέως παραπέμπει στα πρότυπα λειτουργίας της "ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ" και της "ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ", με όλες τις γνωστές συνέπειες και την αρνητική εμπειρία που τις συνοδεύει.

Η κυβέρνηση με τον τρόπο που χαράσσει το περιεχόμενο και τον τρόπο εκτέλεσης του έργου σύνταξης των δασικών χαρτών της χώρας υποκαθιστά και στην ουσία καταργεί τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον, ενδεχόμενες προσφυγές κατά αποφάσεων και ενεργειών της υπό σύσταση εταιρείας δε θα υποβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων για θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας. Αυτή ακριβώς η παράκαμψη του ΣτΕ από την όλη διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών, εκτός των άλλων, αποσκοπεί και στη συνέχιση εφαρμογής του δασοκτόνου νόμου 3208/2003, με βάση τον οποίο προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύνταξη των δασικών χαρτών».

Σύμφωνα με τα παραπάνω και με δεδομένες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί σε βάρος της προστασίας των δασών και γενικότερα του περιβάλλοντος, οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Αν σκοπεύουν, ειδικά μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν τα τελευταία χρόνια ολόκληρες περιοχές της χώρας, να ακυρώσουν κάθε διαδικασία για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας που θα αναλάβει τη σύνταξη των δασικών χαρτών.
  • Με δεδομένο ότι ο ορισμός δάσους και δασικής έκτασης του Ν. 3208/2003 είναι υπό αναστολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2005, με ποιο νόμο γίνονται σήμερα οι δασικοί χάρτες και οι πιθανές νέες αναθέσεις σύνταξης των δασικών χαρτών;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ