Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Βουλευτικές Εκλογές 2009
4. Εκαναν την Υγεία ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της Υγείας ακολούθησαν με συνέπεια μια πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ΕΣΥ. Επί των κυβερνητικών τους ημερών:

-- Οι κενές θέσεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό έφτασαν τις 25.000!

-- Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στη χώρα αγγίζουν σήμερα το 50% των συνολικών δαπανών Υγείας, ανεβάζοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση της ΕΕ.

Σήμερα ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού και ετοιμάζονται:

Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε: «Παρέμβαση στο χώρο των δαπανών της Υγείας, που αποτελούν βασική πηγή παραγωγής των δημοσίων ελλειμμάτων. Στόχος είναι ο έλεγχος των επιμέρους δαπανών των νοσοκομείων σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και γενικώς στις προμήθειες, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων».

Το ΠΑΣΟΚ να δρομολογήσει: «Τα νοσοκομεία (και οι Β΄βάθμιες μονάδες της Πρόνοιας) θα αποτελούν αυτόνομες λειτουργικές παραγωγικές - διοικητικές μονάδες, με σύγχρονη επαγγελματική διοίκηση».

  • Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις τους και με πρόσχημα την αντιμετώπιση των «ελλειμμάτων» έχουν στόχο αφ' ενός να περικόψουν τις κρατικές επιδοτήσεις, που θα οδηγήσουν σε καθεστώς υπολειτουργίας τα δημόσια νοσοκομεία. Μέσω του μοντέλου της περιβόητης «αυτονομίας» των δημόσιων νοσοκομείων θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν τις αναδιαρθρώσεις στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.

Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ προτείνει μέσα στο πρόγραμμά του για το χώρο της Υγείας:

-- Αξιοποίηση υποδομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα από την Κοινωνική Ασφάλιση μέσω διμερών διαπραγματευτικών διαδικασιών, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς, όπως της εντατικής θεραπείας, των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

-- Ενίσχυση νέων μορφών σύμπραξης και συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αυτά είναι τα αντιλαϊκά και αντιδραστικά τους σχέδια για την επόμενη μέρα των εκλογών. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ζητούν «νωπή λαϊκή εντολή» για να περάσουν ένα πλέγμα «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που θα πλήξουν τη ζωή των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων. Γίνεται φανερό ότι ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού δεν υπάρχουν ούτε «διαφορετικοί δρόμοι», ούτε «διαφορετικές αντιλήψεις». Η πολιτική που ασπάζονται, εφαρμόζουν και ετοιμάζονται να κλιμακώσουν έχει στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, τη διάλυση των τομέων της Παιδείας και της Υγείας, με στόχο να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Σ' αυτά τα σχέδια φραγμό μπορούν να βάλουν μόνο τα λαϊκά στρώματα, «μαυρίζοντάς» τους στις κάλπες στις 4 του Οκτώβρη, ενισχύοντας τους ταξικούς αγώνες από την επόμενη μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ