Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Δορυφόρος του δικομματισμού

Προτάσεις και θέσεις στα μέτρα της ΕΕ και της κυρίαρχης αντιλαϊκής στρατηγικής

Με όχημα την «οικολογία» κατέρχονται στις εκλογές οι Οικολόγοι - Πράσινοι, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν την υπαρκτή ανησυχία ανθρώπων του μόχθου για το περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να καταθέτουν καμία ρηξικέλευθη - από τη σκοπιά της κυρίαρχης στρατηγικής - πρόταση, ούτε καν γι' αυτό το υποτίθεται προνομιακό γι' αυτούς πεδίο. Ο λόγος τους, αν και σκόπιμα αόριστος, τους καταγράφει σαν μια ακόμα δύναμη διαχείρισης του συστήματος, ενώ με απόλυτη σαφήνεια δηλώνουν διαθέσιμοι για μια μετεκλογική συνεργασία με οποιοδήποτε απ' τα άλλα κόμματα του «ευρωμονοδρόμου».

Την περασμένη βδομάδα σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασαν τη φιλοδοξία να δράσουν σαν «καταλύτης πολιτικών αλλαγών», διαχέοντας αυταπάτες πως είναι δυνατή μια φιλολαϊκή πολιτική στις υπάρχουσες συνθήκες και από τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Καταθέτοντας τα πειστήρια της πολιτικής τους συγγένειας με τη σοσιαλδημοκρατία, έθεσαν ως προϋποθέσεις για μια μετεκλογική σύμπραξή τους με κάποιο απ' τα άλλα κόμματα την «πράσινη οικονομία» (βλ. ΠΑΣΟΚ), τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας (βλ. ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), τη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. Απ' αυτά - όπως είπαν - θα εξαρτηθεί αν θα παραχωρήσουν ψήφο ανοχής ή αν θα συμμετέχουν ενεργά σε ένα κυβερνητικό σχήμα, μετεκλογικά. Πρότυπό τους άλλωστε είναι οι «Πράσινοι» σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, όπως στη Γερμανία, που «επηρεάζουν το πολιτικό παιχνίδι» όπως δήλωσαν.

Αναιμική και η κριτική προς την κυβέρνηση στην οποία προσάπτουν σπατάλη χρημάτων σε λάθος οικονομικό μοντέλο και υποτιθέμενη αδυναμία να αντιμετωπίσει προβλήματα, αγνοώντας ότι αυτά υπάρχουν και γιγαντώνονται ακριβώς λόγω της δύναμης της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης να εφαρμόζουν μια πολιτική προς όφελος των κερδών, στο πλαίσιο της ΕΕ των μονοπωλίων και των δεσμεύσεων που απορρέουν απ' τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτήν. Αλλωστε αποδέχονται την ευρωενωσιακή στρατηγική, στο πλαίσιο της οποίας ασκούν κριτική στην κυβέρνηση που θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει προωθήσει τις αντιδραστικές αντιλαϊκές διαρθρωτικές αλλαγές και δεν το έκανε.

Οπως δήλωσε μέσα στη βδομάδα ο εκπρόσωπός τους Ν. Χρυσόγελος, οι αλλαγές αυτές εντάσσονται «μέσα σ' αυτά που θα έπρεπε κατ' ελάχιστον να έχει κάνει η κυβέρνηση»! Τα αντιλαϊκά και υπέρ του κεφαλαίου μέτρα που έλαβε αυτή η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης, οι Οικολόγοι - Πράσινοι τα ερμηνεύουν σαν «απουσία σχεδίου εξόδου απ' την κρίση». Ενώ ακόμα και για την εμπρηστική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, παράδοσης προς εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο δασών, ακτών, ορεινών όγκων, δεν αναφέρουν ούτε λέξη, στρέφοντας τις ευθύνες για τις μεγάλες καταστροφές στην υποτιθέμενη ανικανότητα ορισμένων υπουργών και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης προστασίας των δασών.


Κείμενα:
Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ