Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΠΛΟΙΟΥ «CAPTAIN VALENTIN K»
Εξακολουθούν να ζουν υπό ομηρία και απάνθρωπες συνθήκες

Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, την καταβολή των μισθών τους και τον επαναπατρισμό τους, απαιτούν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για τους 13 μετανάστες ναυτεργάτες

Ούτε λίτρο από καύσιμα δεν είχε μεταφερθεί μέχρι και χτες από τη διαχειρίστρια εταιρεία «CHESTER SHIPPING» στο πλοίο της «CAPTAIN VALENTIN K», το οποίο έχει παρατήσει από τις 22 Ιούλη στο αγκυροβόλιο του Πειραιά, καταδικάζοντας 13 αλλοδαπούς ναυτεργάτες σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Η εταιρεία, με την ανοχή, αν όχι τις πλάτες, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και με πρόσχημα ότι το πλοίο βρίσκεται σε διαδικασία κατάσχεσης, έχει εγκαταλείψει το πλήρωμα χωρίς καύσιμα, τροφή και νερό, ενώ τους οφείλει μισθούς από 9 έως και 14 μηνών!

Στις 9 Σεπτέμβρη, μετά από καταγγελία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, στο πλοίο είχαν μεταβεί κλιμάκια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και της Νομαρχίας. Από το ΥΕΝ, η ενημέρωση που έγινε εκείνη τη μέρα, ήταν ότι η εταιρεία είχε δεσμευτεί πως τουλάχιστον θα προμήθευε το πλοίο με καύσιμα. Μέχρι και χτες δεν είχε γίνει καμία σχετική ενέργεια, ενώ δε λήφθηκε κανένα μέτρο και από την πλευρά των αρμόδιων αρχών.

Προχτές τους ναυτεργάτες επισκέφθηκαν συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, διαπιστώνοντας τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι ναυτεργάτες, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ατομική τους καθαριότητα οι ναυτεργάτες χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό.

Σε δελτίο Τύπου, τα δύο ταξικά ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν ότι «κινδυνεύει η ασφάλεια και η υγιεινή των ναυτεργατών, καθώς και η ασφαλής ναυσιπλοΐα των διερχόμενων και παρακείμενων πλοίων» και καταγγέλλοντας την πολιτική που γεννά την εφοπλιστική ασυδοσία, απαιτούν «να εξασφαλιστούν συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης για τους ναυτεργάτες, την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους και τον επαναπατρισμό τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ