Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Προωθεί τη διασύνδεση Κυκλάδων και Μεγαλόπολη

Το έργο της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα προωθεί η ΔΕΗ, της οποίας το ΔΣ αποφάσισε χτες την έναρξη των διαδικασιών προκήρυξης του διαγωνισμού επιλογής αναδόχου για την κατασκευή του, καθώς εγκρίθηκε με υπουργική Απόφαση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ταυτόχρονα, το ΔΣ αποφάσισε την ανάθεση στην κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ - ΕΤΑΔΕ της κατασκευής της νέας μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, μετά την αποδοχή των όρων για: κόστος 500 εκατ. ευρώ και 13μηνη περίοδο «χάριτος», στη διάρκεια της οποίας η κατασκευάστρια κοινοπραξία δε θα εγείρει αξιώσεις εάν δεν ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της μονάδας λόγω καθυστέρησης στη σύνδεσή της με το φυσικό αέριο ή μη ολοκλήρωσης των απαιτούμενων δικτύων υψηλής τάσης.

Η διασύνδεση των Κυκλάδων έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και είναι σημαντική τόσο για την επάρκεια της ηλεκτροδότησης των νησιών, όσο και για τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η σύνδεση με το ηπειρωτικό Σύστημα είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη μεγάλων αιολικών πάρκων, με στόχο τη διοχέτευση της παραγωγής στο Σύστημα με δυνατότητα ακόμη και εξαγωγών. Ανάλογα έργα ΑΠΕ αναπτύσσει βεβαίως και η ίδια η ΔΕΗ. Ακόμη περισσότερο, διευκολύνεται ιδιαίτερα η μελλοντική προοπτική αξιοποίησης του σημαντικότατου γεωθερμικού πεδίου της Μήλου, όπως εξάλλου δηλώνεται καθαρά. Ηδη η ΔΕΗ έχει συντονιστεί με την πολυεθνική «Βιομηχανικά Ορυκτά», που νέμεται τα ορυχεία στη Μήλο, για να «αξιοποιήσουν» τα γεωθερμικά πεδία. Πρόκειται για τις νέες επιταγές της απελευθέρωσης του ενεργειακού τομέα, της πολιτικής που στηρίζουν και υλοποιούν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του.

Το έργο προβλέπει υποβρύχια σύνδεση με καλώδιο 150 kV της Σύρου με το Λαύριο. Με τη Σύρο θα συνδέονται με υποβρύχια καλώδια τα νησιά Πάρος, Νάξος και Μύκονος. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας υποσταθμών σε Κέα και Κύθνο. Ο διαγωνισμός θα γίνει με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με δύο φάσεις (αρχική και τελική) διαμόρφωσης των τευχών διακήρυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ