Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Στρατηγικά πλήγματα» και «παράπλευρες απώλειες» από το Ισραήλ

Με  την, εν ψυχρώ,  εκτέλεση από αέρος στελέχους της «Φατάχ», ο  ισραηλινός στρατός «άνοιξε» τη συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ στην Ουάσιγκτον

Καπνός βγαίνει από την πόλη του Μπέιτ Σαχούρ, μετά την επίθεση από τα ισραηλινά αεροπλάνα

Associated Press

Καπνός βγαίνει από την πόλη του Μπέιτ Σαχούρ, μετά την επίθεση από τα ισραηλινά αεροπλάνα
ΜΠΕΪΤ ΣΑΧΟΥΡ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΑΖΑ.-

Μια νέα «στρατηγική αντιμετώπισης της βίας» έθεσε, χτες, σε πράξη ο ισραηλινός στρατός, πλήττοντας με ρουκέτα το αυτοκίνητο υψηλόβαθμου στελέχους της «Φατάχ» στο μέσον πολυσύχναστου δρόμου. Εκτός από τον «στρατηγικό στόχο», οι «παράπλευρες απώλειες» δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητες σε ανθρώπινες ζωές. Η «νέα τακτική διαφύλαξης των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός», όπως παρουσιάστηκε το αιματοκύλισμα στο κέντρο του Μπέιτ Σαχούρ από τον ισραηλινό στρατό, σημειώθηκε, λίγες μόλις ώρες, πριν από τη συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ, η οποία, ούτως ή άλλως, εξαιτίας της παράτασης της αγωνίας για το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, έχει, ελαφρώς, τεθεί στο περιθώριο.

Την ίδια στιγμή, ο αραβικός κόσμος εντείνει τις οικονομικές πιέσεις του προς το Ισραήλ. Μετά από το αραβικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων, το Κατάρ ανακοίνωσε, χτες, ότι διακόπτει τη νεόκοπη εμπορική συνεργασία με το Ισραήλ και ζητά το κλείσιμο των γραφείων της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ντόχα. Η απόφαση αυτή φέρεται να λήφθηκε υπό τις ισχυρότατες πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, ενόψει της έναρξης, αυτήν την Κυριακή, στην Ντόχα, των εργασιών της Ισλαμικής Διάσκεψης, στην οποία κυρίαρχο θέμα είναι οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό.

«Στρατηγικό» και συμβολικό χτύπημα

Με τη σφεντόνα ενάντια στις σφαίρες...

Associated Press

Με τη σφεντόνα ενάντια στις σφαίρες...
Χωρίς, προηγούμενη προειδοποίηση, όπως συνήθιζε να πράττει παλαιότερα, για να αποφύγει τυχόν κατηγορίες για πλήγματα κατά αμάχων, ο ισραηλινός στρατός γάζωσε με ρουκέτες από στρατιωτικό ελικόπτερο, χτες το μεσημέρι, το αυτοκίνητο του ηγέτη της «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, στη Βηθλεέμ. Η επίθεση σημειώθηκε στη χριστιανική παλαιστινιακή συνοικία Μπέιτ Σεχούρ σε ώρα που ο δρόμος ήταν γεμάτος από ανύποπτους πολίτες. Ο Χουσεΐν Αμπαγιάτ, που ήταν ο στόχος της επιδρομής, έχασε τη ζωή του όπως, επίσης, και δύο ανυποψίαστες περαστικές γυναίκες. Ο συνεπιβάτης του, Κχαλέντ Σαλαχάτ, μέλος της «Φατάχ», νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση της επιδρομής με μια λακωνική ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «έλαβε χώρα μια νέου είδους στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στελέχους της Φατάχ». Σχολιάζοντας την επίθεση, ο διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Οχθη, στρατηγός Γιτζάκ Εϊτάν, ανακοίνωσε ότι, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εντολή να πλήττουν «στρατηγικούς στόχους ή ανθρώπους - κλειδιά, προκειμένου να περιορίσουν το κύμα βίας εναντίον τους». Σύμφωνα, πάντα, με τον Εϊτάν, ο Χουσεΐν Αμπαγιάτ είχε ηγηθεί σε αρκετά βίαια επεισόδια, τις τελευταίες βδομάδες, κατά του ισραηλινού στρατού. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Οργή και αγανάκτηση είναι λέξεις που λίγο αρκούν, για να περιγράψουν την ένταση που προκάλεσε η χτεσινή επίθεση στον παλαιστινιακό λαό. Ο Μαρουάν Μπαργκουτί, επικεφαλής της «Φατάχ», μίλησε για «στυγνή δολοφονία στελέχους της Παλαιστινιακής Αρχής, πράξη που αποτελεί άμεσο πλήγμα προς την ίδια την παλαιστινιακή ηγεσία». Ο ηγέτης της «Φατάχ» εκτίμησε ότι η επίθεση σηματοδοτεί μια «νέα ακόμη πιο επιθετική τακτική των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής σε βάρος του παλαιστινιακού λαού» και προειδοποίησε ότι «όσοι επέλεξαν τη σοβαρότατη αυτή κλιμάκωση θα είναι υπεύθυνοι και για τις συνέπειές της»!

Η επιδρομή στο Μπέιτ Σεχούρ δεν ήταν, φυσικά, το μοναδικό βίαιο επεισόδιο που σημειώθηκε, χτες, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Ενας 18χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του στο μεθοριακό εμπορικό πέρασμα Κάρνι, όπου για πολλοστή ημέρα σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις. Ανάλογες συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της Δυτικής Οχθης, με τις σοβαρότερες να εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Βηθλεέμ και συγκεκριμένα στην περιοχή ανάμεσα στην παλαιστινιακή συνοικία Μπέιτ Τζάλα και στον εβραϊκό εποικισμό Ιλο. Την ίδια ώρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετέτρεψαν σε διαδήλωση την κηδεία των 3 θυμάτων από τις προχτεσινές συγκρούσεις στη Γάζα, ζητώντας «εκδίκηση για τους θανάτους αθώων από το στρατό κατοχής».

ΗΠΑ:«δεν είναι, πάντα, γνώμονας οι αποφάσεις του ΟΗΕ»!

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα αναμενόταν, από στιγμή σε στιγμή, να αρχίσει η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ο Γιάσερ Αραφάτ απέφυγε, πριν από τη συνάντηση, να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση για τη δολοφονία του στελέχους της οργάνωσής του, ενώ φερόταν αποφασισμένος να επιμείνει στην ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στην περιοχή, παρά την, ήδη, γνωστή άρνηση του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Πάντως, η Ουάσιγκτον, παρά τις διαβεβαιώσεις περί επιμονής της στον κατευνασμό των πνευμάτων και στην αποκατάσταση της ηρεμίας, δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει τις πραγματικές της προθέσεις, αλλά και την αποφασιστικότητά της να διαφυλάξει, με νύχια και με δόντια, την ηγεμονία της, έστω και διαμεσολαβητική, στην περιοχή.

«Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να κλείσει αυτός ο κύκλος βίας και να εφαρμοστούν, πάση θυσία, οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός» δήλωνε, χτες το πρωί, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπουσέ. Εντούτοις, ο Μπουσέ τόνισε, χωρίς περιστροφές, ότι για την Ουάσιγκτον, «οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν αποτελούν περιορισμό και δεν είναι, στην προκειμένη περίπτωση, η ενδεδειγμένη συνταγή αποκλιμάκωσης»!

Στη «σκληρή» του στάση, έχοντας δεδομένη την αμερικανική κάλυψη, επέμεινε, από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Εχούντ Μπαράκ επανέλαβε ότι δεν έχει αυταπάτες για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο και τόνισε ότι ο ίδιος μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον με αποκλειστικό στόχο να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις για την κατάπαυση της βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ