Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Περίεργες ιστορίες από τη Φλόριντα...

Λάθος ψήφοι, χαμένες κάλπες και άλλα ευτράπελα κοσμούν το σίριαλ της καταμέτρησης στην επίμαχη Πολιτεία

ΤΑΛΑΧΑΣΙ-ΜΑΪΑΜΙ.-

Ενώ η επανακαταμέτρηση των περίπου 6 εκατομμυρίων ψήφων συνεχίζεται, τα νέα που έρχονται συνεχώς από την Πολιτεία της Φλόριντα, όπου κυβερνήτης είναι ο αδελφός του υποψήφιου Προέδρου Τζορτζ Μπους, έτερος υιός του Μπους του πρεσβύτερου, Τζεμπ, είναι άκρως ενδιαφέροντα αλλά και ανατριχιαστικά, για τη χώρα που θέλει να κοκορεύεται πως είναι η «πιο δημοκρατική του πλανήτη»... Πιθανότατα σε αυτή την περίπλοκη κατάσταση, όπου κανείς δεν ξέρει το «δολοφόνο», ίσως θα έπρεπε να κληθεί ο Ηρακλής Πουαρό να ονοματίσει τον ένοχο...

Τελικά μόνο 640 ψήφοι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, χωρίζουν τον «ανίκανο» Τζορτζ Μπους από το «λαπά» Αλ Γκορ. Οι χαρακτηρισμοί εξάλλου έχουν αποδοθεί σε συνέντευξη από το γνωστό σκηνοθέτη Γούντι Αλεν, πολλές μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Η επανακαταμέτρηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα, δηλαδή 7 το πρωί σήμερα, ώρα Ελλάδας, αλλά και πάλι τίποτα δε θα έχει κριθεί οριστικά... Το σίριαλ ενδέχεται να κρατήσει για μέρες ή ίσως και μήνες, με άγνωστη κατάληξη. Ενα είναι σίγουρο, ότι η βρώμα και η δυσωδία που αναδίνει αυτή η εκλογική διαδικασία, και όχι οι ευάριθμοι αλιγάτορες και ελέφαντες που βόσκουν ακόμη και στους δρόμους, έχει πνίξει τους κατοίκους της Φλόριντα, ενώ διαχέεται και αρχίζει να πνίγει όλη την αμερικανική επικράτεια.

Γκορ ή Μπιουκάναν;

Κάποιοι δηλώνουν ότι ψήφιζαν τον Γκορ αλλά ανακάλυψαν ότι τελικά ψήφιζαν για τον υποψήφιο του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, Πατ Μπιουκάναν...

Συγκεκριμένα, το περιστατικό αναφέρθηκε στο Παλμ Μπιτς. Τα στοιχεία μάλλον συμφωνούν με τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν, αφού σε δύο μεγάλες Κομητείες στα νότια του Παλμ Μπιτς, ο Μπιουκάναν έλαβε 789 στο Μπρόουαρντ και 561 στο Μαϊάμι Ντέιντ. Στο Ντουβάλ, μια ακόμη πιο συντηρητική Κομητεία στη βορειοανατολική Φλόριντα, οι ψήφοι του Μπιουκάναν ήταν μόνο 650. Ωστόσο, στο Παλμ Μπιτς οι ψήφοι του υπερσυντηρητικού υποψηφίου ξεπέρασαν τις 3.400.

Η σύγχυση προκλήθηκε προφανώς από το σχέδιο του ψηφοδελτίου. Οι υποψήφιοι ήταν καταχωρημένοι σε δύο στήλες. Στο μέσο, ανάμεσα στις στήλες, υπήρχαν οπές στα δεξιά ή στα αριστερά των ονομάτων. Η επάνω οπή προοριζόταν για τον Τζορτζ Μπους, το όνομα του οποίου εμφανιζόταν επάνω αριστερά, η δεύτερη στη σειρά ήταν για τον Μπιουκάναν (επάνω δεξιά) και η τρίτη για τον Γκορ που ήταν κάτω από τον Μπους, στα αριστερά. Υπήρχαν βέλη που συνέδεαν τα ονόματα των υποψηφίων με τη θέση της σταυροδοσίας αλλά ορισμένοι ψηφοφόροι εκφράζουν φόβους ότι έκαναν λάθος.

«Ηταν πολύ δύσκολο να συμπεράνεις για ποιον και για τι ψήφιζες. Εγώ δεν μπορούσα να το καταλάβω, και έχω ντοκτορά», είπε χαρακτηριστικά η ψηφοφόρος Αϊλίν Κλάσφελντ. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του ίδιου του «κερδισμένου» Μπιουκάναν, που το βρήκε εξαιρετικά περίεργο...

Ηδη, τρεις άνθρωποι κατέθεσαν αγωγή ζητώντας να επαναληφθούν οι εκλογές στην Κομητεία του Παλμ Μπιτς, υποστηρίζοντας ότι το διάτρητο ψηφοδέλτιο που τους δόθηκε ήταν τόσο μπερδεμένο που ψήφισαν κατά λάθος τον Πατ Μπιουκάναν, αντί για τον Δημοκρατικό Αλ Γκορ. Δικηγόροι που εκπροσωπούν το Δημοκρατικό Κόμμα ανέφεραν εξάλλου ότι το σχέδιο του ψηφοδελτίου δε συμφωνεί με τη νομοθεσία και ότι ενδέχεται να ζητήσουν επανάληψη των εκλογών. Μέχρι στιγμής πάντως το κόμμα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν εξαιρείται πάντως η εκδοχή η «μάχη» Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την κρίσιμη Πολιτεία της Φλόριντα να μην κριθεί ούτε στην επανακαταμέτρηση των ψήφων αλλά στα δικαστήρια, καθώς πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες για «παρατυπίες» που παρατηρήθηκαν σε διάφορα εκλογικά τμήματα κατά τη μέρα των εκλογών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πάντως ανέφεραν ότι τα ψηφοδέλτια εγκρίθηκαν από την επιθεωρήτρια των εκλογών στην Κομητεία του Παλμ Μπιτς, Τερέζα Λεπόουρ, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα. Σε κάθε κομητεία ένας δικαστής, ο πρόεδρος της επιτροπής της κομητείας και ο τοπικός επιθεωρητής των εκλογών ξαναμετρούν τις ψήφους περνώντας τα ψηφοδέλτια μέσα από έναν επιλογέα διάτρητων καρτών τρεις φορές.

Η χαμένη κάλπη και άλλες ιστορίες

Οι γνωστές ιστορίες δεν τελειώνουν εδώ. Οι Δημοκρατικοί κάνουν λόγο, τόσο στη Φλόριντα όσο και σε άλλες περιοχές, για μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα, για το γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια άργησαν να φτάσουν και για άλλες παρατυπίες. Ο μαύρος Δημοκρατικός ηγέτης Τζέσε Τζάκσον υποστήριξε ότι τη μέρα των εκλογών έλαβε πολλά τηλεφωνήματα στα οποία του ανέφεραν ότι οι μαύροι ψηφοφόροι αντιμετώπιζαν προβλήματα στην άσκηση του δικαιώματός τους στη Φλόριντα και σε άλλες νότιες Πολιτείες. Σε ορισμένους είπαν ότι είχαν τελειώσει τα ψηφοδέλτια ή ότι τα εκλογικά τμήματα είχαν κλείσει, είπε ο Τζάκσον. «Δε χρειαζόμαστε απλώς μια νέα καταμέτρηση αλλά μια πλήρη έρευνα», τόνισε.

Ο Κουέσι Μφούμε, πρόεδρος του μεγαλύτερου αφρο-αμερικανικού λόμπι, είπε από την πλευρά του ότι ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να διεξαγάγει έρευνα γιατί, όπως υποστήριξε, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παρατυπίες όσον αφορά στην ψηφοφορία των μειονοτήτων, ενώ κάλεσε και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβλέψει τη νέα καταμέτρηση.

Το... κερασάκι σ' αυτή την τούρτα είναι η ανακάλυψη μίας κλειδωμένης κάλπης. Βρέθηκε, όπως μετέδωσε το CNN, σε κάποιο σχολείο της Κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, που ήταν εκλογικό κέντρο. Ποιος την... ξέχασε και γιατί, παραμένει άγνωστο. Την κάλπη παρέλαβαν οι αρμόδιοι της εκλογικής επιτροπής και άρχισαν να μετρούν τις ψήφους. Και εκεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ