Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
Αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΜΑΠΟΥΤΟΥ.-

Με αίμα βάφτηκαν χτες σε βορειοκεντρικές περιοχές της Μοζαμβίκης οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις οπαδών του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «RENAMO».

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου των αστυνομικών αρχών στο κρατικό ραδιοσταθμό, τουλάχιστον 10 υποστηριχτές του κόμματος «RENAMO»σκοτώθηκαν και αδιευκρίνιστος αριθμός άλλων τραυματίστηκε στις πόλεις Μοντεπουέζ, Κουισάνγκα και Σοφάλα, όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να καταστείλουν πολύμορφες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης κάνοντας χρήση αληθινών πυρών.

Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών επιχείρησε να δικαιολογήσει την αστυνομική βία με το επιχείρημα πως οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης ήταν «παράνομες αφού έγιναν δίχως προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί σχετικώς οι αστυνομικές αρχές».

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι υποστηριχτές του «RENAMO» δεν περιορίστηκαν μόνον σε πορείες διαμαρτυρίας με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και την επανάληψη των γενικών εκλογών του περασμένου Δεκέμβρη. Στο Μοντεπουέζ (απέχει 700 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Μαπούτου), υποστηριχτές του RENAMO εισέβαλαν σε φυλακή και παραμερίζοντας μικρό αριθμό φρουρών απελευθέρωσαν όλους τους κρατούμενους. Σε άλλο σημείο της ίδιας πόλης υποστηριχτές του RENAMO πήραν ομήρους τον περιφερειακό διοικητή και δύο αξιωματικούς της αστυνομίας. Στην πόλη Κουισάνγκα (210 χλμ βορειοανατολικά του Μαπούτου) διαδηλωτές κράτησαν όμηρο για λίγες ώρες τον εκεί περιφερειακό διοικητή, τον οποίο αργότερα απελευθέρωσαν οι αστυνομικές αρχές «με μία επιχείρηση» που κατά τον εκπρόσωπο των αστυνομικών αρχών «προκάλεσε τον τραυματισμό αρκετών ατόμων». Στην επαρχία Σοφάλα της κεντρικής Μοζαμβίκης, όπου πραγματοποιήθηκε και εκεί κινητοποίηση του κόμματος RENAMO, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν 15 οπαδούς της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και τον βουλευτή του κόμματος αυτού, Μανουέλ Μπερέιρα.

Με αφορμή τις χτεσινές πολύμορφες κινητοποιήσεις, (διαδηλώσεις, μπλόκα στους δρόμους, απόπειρες ομηρίας τοπικών αξιωματούχων) ο πρωθυπουργός της Μοζαμβίκης, Πασκουάλ Μοκούμπι, υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του εκλέχτηκε νόμιμα και θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει στην εξουσία και να αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ