Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Επιμένει για να βάλει στο χέρι το «Ασκληπιείο»

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι του «Ασκληπιείου» στις νέες μεθοδεύσεις, που αναπτύσσονται στο έδαφος της πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η οποία θέλει την Υγεία πεδίο θησαυρισμού των πολυεθνικών

Από τη χτεσινή έκτακτη ΓΣ των εργαζομένων στο «Ασκληπιείο»
Από τη χτεσινή έκτακτη ΓΣ των εργαζομένων στο «Ασκληπιείο»
Την προσπάθειά του να βάλει στο χέρι και να αξιοποιήσει με τον πιο προσοδοφόρο τρόπο το «Ασκληπιείο» της Βούλας και ιδιαίτερα το φιλέτο των οικοπέδων στην παραλία της Βούλας συνεχίζει ο «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» (ΕΕΣ), όπως προκύπτει από τις εξελίξεις.

Στις 25.9.2009 ο ΕΕΣ, μέσω των τριών εκπροσώπων του στο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο του «Ασκληπιείου» της Βούλας, ζήτησε για σήμερα τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης για να πάρει απόφαση σχετικά με την κύρωση Σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και του ΕΕΣ, σύμφωνα με την οποία το κράτος θα παραχωρήσει τα δύο τρίτα του οικοπέδου του «Ασκληπιείου» της Βούλας - περιλαμβανομένου και του παλιού νοσοκομείου. Σε αντάλλαγμα, ο ΕΕΣ θα αναλάβει να οικοδομήσει ένα νέο νοσοκομείο στο υπόλοιπο ένα τρίτο του οικοπέδου - που αντιστοιχεί σε 37.500 τετραγωνικά μέτρα - και θα το αποδώσει στο Δημόσιο. Η ανέγερση του νέου νοσοκομείου - σύμφωνα με ένα σχέδιο σύμβασης του υπουργείου Υγείας που επικαλείται ο ΕΕΣ - θα γίνει από φορέα ή φορείς που θα επιλέξει ο ίδιος ο ΕΕΣ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΕΕΣ κινείται στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις αποφάσεις των Βρυξελλών που στηρίζουν και συνδιαμορφώνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με στόχο την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την ανάδειξή της σε πεδίο θησαυρισμού για τα μονοπώλια. Επιδίωξη την οποία υιοθετούν και στα προγράμματά τους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και έχουν επισημάνει επανειλημμένα κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ, στην ίδια κατεύθυνση, συνολικά οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου αναδεικνύουν ως όλο και πιο σημαντική την παρέμβαση και δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Γι' αυτό και η επιμονή του ΕΕΣ δεν προκαλεί καμία έκπληξη.

Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΕΕΣ επιδιώκει να λύσει τα χέρια του για κάθε επιχειρηματική σύμπραξη ή δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας. Στις 19.10.2006 γνωστοποιήθηκε η συμφωνία του ιδιωτικού θεραπευτικού κέντρου «Υγεία» και του ΕΕΣ για την ανέγερση δύο νοσηλευτικών μονάδων στην περιοχή της Βούλας, την περιοχή δηλαδή όπου σήμερα βρίσκεται το «Ασκληπιείο» νοσοκομείο. Η συμφωνία προέβλεπε ότι με τη μέθοδο της αντιπαροχής το «Υγεία» θα κατασκεύαζε με δική του επένδυση ένα σύγχρονο νοσοκομείο που κατά κυριότητα θα ανήκει στον ΕΕΣ και ένα ιδιωτικό μαιευτήριο που θα ανήκε στο ίδιο το «Υγεία».

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Το σχέδιο εκείνο προσέκρουσε στη σθεναρή αντίθεση των εργαζομένων και των λαϊκών φορέων, αλλά ο ΕΕΣ με τη συνδρομή της κυβέρνησης δεν το έβαλε κάτω και επανέρχεται.

Η νέα εξέλιξη ξεσήκωσε τους εργαζόμενους που χτες πραγματοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση και ομόφωνα αποφάσισαν να αντιταχτούν σε «οποιαδήποτε πειρατική επιχειρηματική ενέργεια σε βάρος του "Ασκληπιείου"». Στη συνέλευση παραβρέθηκε και ο διοικητής του νοσοκομείου Ηρακλής Καραγεώργος, ο οποίος ενημέρωσε ότι τα τρία μέλη του ΕΕΣ στο ΔΣ ζήτησαν αναβολή της έκτακτης σημερινής συνεδρίασης, ενώ δήλωσε άγνοια για τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που επικαλείται ο ΕΕΣ.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε ετοιμότητα και όπως τονίζουν στο χτεσινό τους ψήφισμα είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για «ένα σύγχρονο νοσοκομείο σε ένα σύστημα υγείας δημόσιο και με δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ