Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Για να πουλήσουν τα μεταλλαγμένα

«Τα πάνω - κάτω στον τομέα της παραγωγής αγροτικών προϊόντων φέρνει ο νέος κανονισμός της Ε.Ε. που προβλέπει την απόσυρση μιας σειράς φυτοφαρμάκων από την αγορά. Μάλιστα, μελέτες εκτιμούν ότι η νέα κοινοτική νομοθεσία θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις τιμών των ευρωπαϊκών τροφίμων, σε ποσοστό έως και 70%, ενώ η παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και οι πατάτες, θα μειωθεί πάνω από 30%. Η νέα νομοθεσία, που υιοθετήθηκε και τυπικά την περασμένη εβδομάδα, προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων αγροτών σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η δική μας, που πιστεύουν ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο εισόδημά τους, αφού θα επιδράσει αρνητικά ως προς το ύψος και την ποιότητα της παραγωγής τους.

Θα πεινάσει κόσμος

Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει με χθεσινή του ανακοίνωση ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕCPA), o oποίος κάνει λόγο για σαφή ανακολουθία μεταξύ της νέας νομοθεσίας και των αναγκών που διατυπώνονται από τον FAO για αύξηση κατά 70% της γεωργικής παραγωγής έως το 2050, προκειμένου να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού που αναμένεται να αυξηθεί κατά 40%. Οπως υποστηρίζει ο ΕCPA, ο Κανονισμός που θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από τον επόμενο χρόνο, δεν βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια, αντίθετα εισάγει νέα, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν στην απομάκρυνση από την αγορά σημαντικών προϊόντων, τα οποία, όμως, βάσει της διαδικασίας αξιολόγησης για την έγκρισή τους είχαν κριθεί ως ασφαλή.

Θα κερδίσουν τα μονοπώλια τροφίμων

Μελέτη εμπειρογνωμόνων της EuroCARE εκτιμά ότι η νέα κοινοτική νομοθεσία θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις τιμών των ευρωπαϊκών τροφίμων, σε ποσοστό έως και 70%. Ανάλογη μελέτη από το ιταλικό ερευνητικό κέντρο Nomisma προειδοποιεί ότι με τη νέα νομοθεσία, η παραγωγή σε σιτάρι, πατάτες, δημητριακά και σταφύλια ενδέχεται να μειωθεί κατά 29%, 33%, 20% και 10% αντίστοιχα μέχρι το 2020» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ