Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΟΛΝΤΣΤΟΟΥΝ
Εκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Λιβύη

Για «λάθος», κάνει λόγο ο Πρόεδρος Αμπάς προσπαθώντας ν' αποποιηθεί των ευθυνών του για την απόφαση αναβολής της συζήτησης για την έκθεση, ενώ διογκώνεται το κύμα οργής εναντίον του

Από τις διαμαρτυρίες στην Ιερουσαλήμ ενάντια στη στάση της Παλαιστινιακής Αρχής
Από τις διαμαρτυρίες στην Ιερουσαλήμ ενάντια στη στάση της Παλαιστινιακής Αρχής
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αίτημα «έκτακτης σύγκλισης» του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να εξεταστεί η έκθεση Γκόλντστοουν, που αναφέρεται στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα στις αρχές του χρόνου, κατέθεσε, χτες, η λιβυκή αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, που, στην παρούσα φάση, συμμετέχει στη 15μελή σύνθεση του Συμβουλίου. Η Λιβύη υπογραμμίζει ότι εκπροσωπεί όλες τις αραβικές χώρες. Υπενθυμίζεται ότι μόλις στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέστειλε για το Μάρτη τη διαδικασία ψηφοφορίας της έκθεσης Γκόλντστοουν, με τη συναίνεση της εκεί παλαιστινιακής αντιπροσωπείας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις εντός Παλαιστινιακών εδαφών με καθημερινές διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Αμπάς, που φέρεται να ενέκρινε την αναβολή της συζήτησης μετά από έντονες αμερικανικές πιέσεις. Ο Αμπάς προσπάθησε ν' αποποιηθεί των ευθυνών του διατάζοντας τη διενέργεια «έρευνας για να εντοπιστεί γιατί λήφθηκε αυτή η απόφαση». Εντούτοις, οι ελιγμοί δεν απέδωσαν, μετά και από δηλώσεις Αράβων εκπροσώπων στο Συμβούλιο που επέμειναν ότι «ακολούθησαν» τη θέση της Π. Αρχής. Τελικά, συνεργάτες του Αμπάς παραδέχονταν, χτες, ότι έγινε «λάθος».Μάλιστα, η Π. Αρχή έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της στη Νέα Υόρκη να στηρίξει το λιβυκό αίτημα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμενόταν να συνεδριάσει αργά χτες για την εξέταση της λιβυκής πρότασης. Ακόμη, όμως, και αν υιοθετηθεί, είναι δύσκολο να εγκριθεί ως έχει η έκθεση Γκόλντστοουν, καθώς πιθανότατα η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει το βέτο της για να «προστατεύσει» το Ισραήλ.

Το βέβαιο είναι ότι η στάση της Π. Αρχής στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει προκαλέσει τριγμούς και στην, σε εξέλιξη, αιγυπτιακή διαμεσολαβητική προσπάθεια για επίτευξη ενδο-παλαιστινιακής συμφωνίας ενότητας. Ηδη, η «Χαμάς» κατηγορεί τον Αμπάς για προδοσία και ζητά την παραίτησή του.

  • Συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό είχε, χτες, στη Ρώμη ο Πρόεδρος Αμπάς. Ο Μπερλουσκόνι τάχθηκε υπέρ «του παγώματος» των εποικισμών και ο Αμπάς τον ευχαρίστησε για την ιδέα, που προωθεί, για υιοθέτηση «ενός σχεδίου Μάρσαλ» για τα παλαιστινιακά εδάφη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ