Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΝΤ - ΠΤ
Σε αναζήτηση ισορροπιών

Συνεχίστηκε και χτες η βάρβαρη καταστολή διαδηλωτών

Σύλληψη διαδηλώτριας από μυστικούς αστυνομικούς
Σύλληψη διαδηλώτριας από μυστικούς αστυνομικούς
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Αυλαία τέλους για την ετήσια Σύνοδο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας, που επικύρωσε τη διαβλεπόμενη τάση για αναβάθμιση του ΔΝΤ ως «κύριου δανειστή σε έκτακτες περιστάσεις» ουσιαστικά με τη συναίνεση των μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με μοναδική πλέον παραφωνία τη Γερμανία.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από 186 χώρες, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου τους, διαβουλεύτηκαν ένα «οδικό χάρτη» για μία σταθερή ανάπτυξη και μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια οικονομική συνεργασία που θα στηριχθεί στις προσπάθειες του G20 και που θα επεκτείνεται πέραν της G20 περιλαμβάνοντας και τις φτωχές χώρες. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, αφού διακήρυξε ότι η «παλιά οικονομική τάξη τελείωσε», κάλεσε τις χώρες μέλη να προχωρήσουν πέρα από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υποστηριχθεί για να δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες τουλάχιστον το 47% των δικαιωμάτων ψήφου στο διεθνή οργανισμό, αυξάνοντας το ποσοστό στο 50% ενώ τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ζήτησε από το ΔΝΤ ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου ικανό να εντοπίσει τυχόν νέες επενδυτικές «φούσκες».

Παράλληλα, μερικά μέτρα μακριά από την «κόκκινη ζώνη», δηλαδή την απαγορευμένη ζώνη όπου και διεξάγονται οι εργασίες της Συνόδου, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν και δεύτερη μέρα χρήση κανονιών νερού, σπρέι πιπεριού, δακρυγόνων, ακόμη και πυροβόλων όπλων ενάντια στους διαδηλωτές που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία από τη συνοικία Πανγκάλτι προς το συνεδριακό κέντρο φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω το ΔΝΤ». Μετά τις 200 συλλήψεις της Τρίτης οι αρχές συνέλαβαν χτες ακόμη 100 διαδηλωτές. Τις κινητοποιήσεις διοργάνωναν συνδικαλιστικές, λαϊκές και φοιτητικές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ