Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δε βλέπει μείωση στρατευμάτων ο Αμερικανός πρόεδρος

KAMΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αποφασισμένος να μην προχωρήσει σε μείωση των στρατευμάτων που βρίσκονται, ήδη, στο Αφγανιστάν, δήλωνε ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά την 90λεπτη συνάντησή του με αντιπροσωπείες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών από το Κογκρέσο στο Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα διέψευσε τη φημολογία περί «ανασύνταξης των αμερικανικών δυνάμεων με στόχο την παραμονή στο Αφγανιστάν μόνο ειδικών δυνάμεων», καθιστώντας σαφές ότι δεν «πρόκειται να υπαναχωρήσει από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας» σε μια χώρα που έχει λειτουργήσει ως προνομιακό της πεδίο.

Εντούτοις, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν ξεκαθάρισε αν προτίθεται να αποστείλει επιπλέον ενισχύσεις, όπως ζητούν επίμονα οι επικεφαλής του στρατεύματος. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, ο Ομπάμα έχει αποστείλει επιπλέον 21.000 άνδρες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των Αμερικανών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν σε 68.000. Οι Ρεπουμπλικάνοι υπεραμύνονται του αιτήματος των στρατιωτικών, ενώ οι Δημοκρατικοί ζήτησαν από τον Ομπάμα να «είναι πολύ προσεκτικός». Εξερχόμενοι από το Λευκό Οίκο, οι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών, πάντως, δήλωναν ότι θα υποστηρίξουν την όποια απόφαση Ομπάμα, η οποία δεν αποκλείεται, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, να βρίσκεται κάπου στο «ενδιάμεσο»: Δηλαδή να μη στείλει 40.000 άνδρες, όπως του ζητά ο στρατός, αλλά περίπου 10.000.

Εξίσου αναποφάσιστος με τον Πρόεδρό του εμφανίζεται σύμφωνα με δημοσκόπηση να είναι ως προς την αποστολή ή όχι επιπλέον στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και ο μέσος Αμερικανός. Είναι όμως ξεκάθαρος ως προς την υποστήριξή του στον πόλεμο στο Αφγανιστάν (χτες συμπληρώνονταν οκτώ χρόνια από την έναρξή του), δηλώνοντας σε ποσοστό 65% ότι «είναι έτοιμος να αποδεχτεί τις απώλειες στρατιωτών, προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία». Παρ' όλα αυτά, το 50% εκφράζει ανησυχία επειδή, όπως λέει, η αμερικανική στρατιωτική παραμονή στο Αφγανιστάν «παρατείνεται χρονικά», το 49% δε θεωρεί πιθανή μια τελική νίκη επί των Ταλιμπάν και το 32% φοβάται ότι «το Αφγανιστάν θα καταλήξει δεύτερο Βιετνάμ».

Σαφέστεροι είναι οι Βρετανοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε, χτες, το 56% διαφωνεί με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Από την άλλη, η γνώμη των Ισπανών, που χτες θρήνησαν το χαμό ενός ακόμη στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων πέντε από νάρκη, δεν έχει γνωστοποιηθεί προσφάτως. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός τους, όμως, Θαπατέρο, αποφάσισε πριν λίγο καιρό ν' αυξήσει τον αριθμό των ισπανικών στρατευμάτων στους κόλπους των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων από 220 σε 1.000.

  • Σε κοινή επιχείρηση στα νότια της χώρας, αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις κατέσχεσαν, όπως ανακοινώθηκε, 10 τόνους οπίου και 1,8 τόνους ηρωίνης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ