Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Νέα κατρακύλα στις τιμές των αγροτικών προϊόντων!

Να συγκροτήσει Μέτωπο Πάλης κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά το ΚΚΕ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος το, ήδη, ισχνό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών δέχεται νέο ισχυρό πλήγμα, καθώς:

  • Οι τιμές παραγωγού σχεδόν στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων παραμένουν στα περσινά εξευτελιστικά επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις πέφτουν ακόμα πιο κάτω, εξαιτίας της κερδοσκοπικής βουλιμίας και ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων και των καρτέλ, που έχουν διαμορφωθεί και λειτουργούν στο πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς».
  • Η ενιαία ενίσχυση, όχι μόνο δεν αναπροσαρμόστηκε τιμαριθμικά, αλλά περικόπηκε κι άλλο, λόγω των χρονιάτικων παρακρατήσεων που έχουν επιβληθεί
  • Το υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής ανέβηκε ακόμα πιο ψηλά, με τις αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων που επιβάλλουν οι βιομήχανοι, τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές.

Και φέτος, λοιπόν, όπως και πέρσι, οι τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κι αυτό πλήττει ιδιαίτερα βαριά τους μικρομεσαίους αγρότες, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στη χώρα μας. Διότι, ως μικροϊδιοκτήτες γης είναι, εξ αντικειμένου, μικροπαραγωγοί και δεν εισπράττουν μεγάλες επιδοτήσεις, οπότε δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μέρος της ζημιάς που προκαλεί η μείωση των εμπορικών τιμών των προϊόντων τους.

Δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής

Την πρώτη «κρυάδα» την ένιωσαν, μέσα στο κατακαλόκαιρο, οι παραγωγοί σιτηρών, βλέποντας την τιμή των προϊόντων τους να πέφτει ακόμα χαμηλότερα κι από πέρσι που ήταν η πιο «κακή χρονιά». Το σκληρό στάρι πουλήθηκε, κατά μέσο όρο, στα 19 λεπτά το κιλό, ενώ το μαλακό, όπως και το κριθάρι στα 11 λεπτά. Να σημειώσουμε ότι οι παραγωγοί ζητούν 40 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι και 26 λεπτά για το μαλακό και το κριθάρι, προκειμένου να καλύψουν τα καλλιεργητικά έξοδα και να τους μείνει ένα μικρό κέρδος.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η τιμή και των άλλων καλοκαιρινών προϊόντων, όπως τα καρπούζια, που πουλήθηκαν από τους παραγωγούς από 5 έως 10 λεπτά το κιλό, τα πεπόνια 10-20 λεπτά, η βιομηχανική ντομάτα 6 λεπτά το κιλό.

Ανάλογα χαμηλή ήταν η τιμή στα φθινοπωρινά φρούτα, όπως, π.χ., τα βιομηχανικά αχλάδια που πουλήθηκαν 23 λεπτά το κιλό, τα μήλα 30-40 λεπτά, τα σταφύλια από 18-23 λεπτά. Με τις τιμές αυτές δεν καλύπτεται ούτε καν το κόστος παραγωγής και οι παραγωγοί διεκδικούν 40 λεπτά το κιλό για τα αχλάδια, 45 λεπτά για τα σταφύλια.

Στα εξευτελιστικά περσινά επίπεδα κινούνται οι τιμές και στα προϊόντα που αυτό το διάστημα είναι στο στάδιο της συγκομιδής. Συγκεκριμένα η τιμή στο καλαμπόκι κυμαίνεται από 10-12 λεπτά το κιλό (26 λεπτά ζητούν οι παραγωγοί), στο βαμβάκι γύρω στα 30 λεπτά (60 λεπτά διεκδικούν οι βαμβακοπαραγωγοί), στις βρώσιμες πράσινες ελιές στα 40-50 λεπτά για 200 κομμάτια (1 ευρώ ζητούν οι παραγωγοί), στις μαύρες ελιές γύρω στο 1 ευρώ για 200 κομμάτια (1,60 διεκδικούν οι παραγωγοί), στο λάδι λιγότερο από 2 ευρώ το κιλό (3,5 ευρώ απαιτούν οι ελαιοπαραγωγοί).

Η ίδια και χειρότερη κατάσταση έχει διαμορφωθεί και στα κτηνοτροφικά προϊόντα. Το αγελαδινό γάλα πουλιέται από τον παραγωγό στα 30 λεπτά το κιλό (70 λ. ζητούν οι αγελαδοτρόφοι), το πρόβειο στα 90 λεπτά (1,40 απαιτούν οι προβατοτρόφοι) και το κατσικίσιο στα 60 λεπτά (90 λεπτά επιδιώκουν οι γιδοτρόφοι). Σε ό,τι αφορά το κρέας, τα αμνοερίφια πουλιούνται 4-5 ευρώ το κιλό (8 ευρώ ζητούν οι παραγωγοί), το μοσχαρίσιο 4,2-4,80 το κιλό (6 ευρώ διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι) και το χοιρινό από 1-1,2 ευρώ το κιλό (1,70 ευρώ ζητούν οι χοιροτρόφοι).

Στον «αντιαγροτικό ντορό»

Η νέα μείωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών που συνεπάγεται η νέα πτώση της τιμής παραγωγού των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, οδηγεί στην απόγνωση τον φτωχό αγροτικό κόσμο που διαπιστώνει ότι πάει συνεχώς «από το κακό στο χειρότερο». Αυτό που μένει να εμπεδώσουν, ακόμα καλύτερα και στο σύνολό τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι ότι η «πηγή» όλων των προβλημάτων τους βρίσκεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την κατρακύλα των τιμών παραγωγού, για τις περικοπές των επιδοτήσεων, για τη διόγκωση του κόστους παραγωγής. Ολα αυτά που βλάπτουν βαριά τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά ευνοούν τα μεγάλα καρτέλ, που κερδοσκοπούν με αισχρό τρόπο σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων.

Αυτή ακριβώς την πολιτική και, μάλιστα, με μεγαλύτερη συνέπεια και περισσό ζήλο, θα εφαρμόσει και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, πολύ γρήγορα, θα διαψεύσει κι όλους τους μικρομεσαίους αγρότες που την ψήφισαν προσδοκώντας απ' αυτήν «κάτι καλύτερο». Που πίστεψαν τις προεκλογικές υποσχέσεις και τα απατηλά ψέμματα, με τα οποία το ΠΑΣΟΚ κατάφερε, για μια ακόμα φορά, να «κλέψει» την ψήφο της αγροτιάς.

Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου θα κινηθεί στον «αντιαγροτικό ντορό» των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θα εφαρμόσει την ΚΑΠ της ΕΕ, η οποία στοχεύει στο βίαιο και μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να περάσει η γη, η αγροτική παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής οι μικρομεσαίοι αγρότες «δεν έχουν καμία τύχη», δεν πρόκειται να γλυτώσει κανείς τους από το ξεκλήρισμα. Κι ας μην αυταπατώνται μερικοί, ελπίζοντας ότι «θα τη σκαπουλάρουν», μετατρεπόμενοι σε... «μικρούς επιχειρηματίες», όπως τους υπόσχονται οι νέοι κυβερνώντες, αντιγράφοντας και σ' αυτό εκείνους της ΝΔ. (Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος που υποσχέθηκε στους αγρότες ότι θα τους κάνει «πετυχημένους επιχειρηματίες» ήταν ο αείμνηστος Γ. Ράλλης...). Στην προοπτική που θέτει για την οργάνωση και τη λειτουργία της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας η εφαρμοζόμενη πολιτική της ΕΕ, δεν χωρούν πολλοί «μικροί αγροτο-επιχειρηματίες», παρά μόνο λίγοι «μεγάλοι αγροτοκαπιταλιστές», οι οποίοι και θα συγκεντρώσουν στα χέρια τους την αγροτική γη και όλο τον παραγόμενο αγροτικό πλούτο.

Ο δρόμος προς τη σωτηρία των μικρομεσαίων αγροτών περνάει μέσα από την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, που θα προωθεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, η οποία θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις για να διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους συνεταίρους αγρότες και να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φτηνά και υγιεινά τρόφιμα.

Αυτή τη διαφορετική αγροτική ανάπτυξη προτείνει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση της πρότασής του είναι η ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας και η εφαρμογή της Λαϊκής Οικονομίας.

Μέτωπο Πάλης

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ, καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να δημιουργήσει ένα Μέτωπο Πάλης κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, διεκδικώντας:

  • Εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρούς αγρότες.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων. Αμεσο σταμάτημα όλων των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Αμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, όπως λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.
  • Κατάργηση των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Αύξηση της παραγωγικότητας της αγροτικής παραγωγής με εκτέλεση έργων υποδομής, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία. Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα, εξυπηρετώντας τη διατροφική αυτάρκεια.
  • Δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες.
  • Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
  • Διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες - κτηνοτρόφους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και πολιτιστικών κέντρων.

Το ΚΚΕ τονίζει πως για να έχει μαζικότητα, δυναμισμό, αποτέλεσμα και προοπτική ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς, χρειάζεται να συντονίζεται με τους αγώνες της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, των μικρών επιχειρηματιών, των συνταξιούχων, των νέων και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, στην κατεύθυνση συγκρότησης του Ενιαίου Λαϊκού Μετώπου και της Κοινωνικοπολιτικής Συμμαχίας που θα αγωνίζεται για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ