Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ
Τζίρος 730 εκατ. ευρώ για τα μονοπώλια του κλάδου

Ξεπέρασε τα 730 εκατ. ευρώ ο τζίρος του κλάδου των εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης, που στην πραγματικότητα ελέγχεται από ελάχιστες αλυσίδες που μονοπωλούν τον κλάδο. Αυτό προκύπτει από σχετική κλαδική έρευνα της ICAP, σύμφωνα με την οποία η εγχώρια αγορά εστίασης μέσω αυτών των αλυσίδων εμφάνισε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης την περίοδο 1992 - 2008 της τάξης του 15,2%, ενώ, παρόλο που καταγράφεται ολοφάνερα η μείωση της κίνησης στα εστιατόρια, τα λεγόμενα «φαστ φουντ» και ψησταριές γρήγορης εξυπηρέτησης δε φαίνεται να έχουν επηρεαστεί ακόμα στον ίδιο βαθμό, καθώς προφανώς θεωρούνται πιο οικονομικά.

Ανά κατηγορία την προηγούμενη χρονιά τη μερίδα του λέοντος απέσπασαν οι αλυσίδες με βάση το burger με ποσοστό 36,5% της συνολικής αγοράς, ακολούθησαν οι αλυσίδες σνακ - σάντουιτς με 29,5%, η κατηγορία των καταστημάτων παρασκευής πίτσας με 23,9% και 7,8% του τζίρου απέσπασε η κατηγορία σουβλάκι - ethnic.

Χαρακτηριστικό των επιχειρηματικών στοχεύσεων των αλυσίδων του κλάδου είναι ότι ολοένα και περισσότερες επιδιώκουν να επεκταθούν στα κυλικεία των επιχειρήσεων για την τροφοδοσία με δικά τους προϊόντα, ενώ αρκετές από αυτές ιδρύουν ή αποκτούν συμμετοχή σε εταιρείες που έχουν βασικό αντικείμενο την παραγωγή ειδών διατροφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ