Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΕ
Εισήγηση για μείωση συντάξεων

Με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο αποδείχθηκε προχτές ότι η «πράσινη» διακυβέρνηση είναι το ίδιο καταστρεπτική με την «γαλάζια» διακυβέρνηση, για τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων. Ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Κ. Παπαθανασίου, λίγες μόλις μέρες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τη συνάντησή του με τον αρμόδιο υπουργό Α. Λοβέρδο, από τον οποίο προφανώς έλαβε το «πράσινο φως», εισηγήθηκε τη μείωση των συντάξεων για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από το ΤΕΒΕ!

Συγκεκριμένα, πρότεινε την κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης σύμφωνα με την οποία οι προερχόμενοι από το ΤΕΒΕ ασφαλισμένοι προ του 1993, μπορούν να επιλέξουν ο υπολογισμός της σύνταξής τους να γίνει με τους ευνοϊκότερους όρους του ΤΕΒΕ και όχι με τους δυσμενέστερους του ΟΑΕΕ, όπως αυτοί καθορίζονται από το διαβόητο ΠΔ 285/05.

Η εισήγηση δεν πέρασε προς το παρόν, αλλά η απειλή παραμένει με κίνδυνο μείωσης της σύνταξης, χοντρικά έως και 550 ευρώ γι' αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων! Το ΠΔ προέβλεπε τριετή μεταβατική περίοδο, η οποία στη συνέχεια παρατάθηκε επ' αόριστον. Η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ πανηγύριζε τη «νίκη» της, ενώ οι αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ προειδοποιούσαν ότι το θέμα θα επανερχόταν, όπως και έγινε. Η ενοποίηση των ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ προωθήθηκε με τη λογική της σύγκλισης των συντάξεων προς τα κάτω. Η σημερινή διοίκηση έφτασε στο σημείο να επικαλείται «παράπονα» των άλλων συνταξιούχων και αιτήματα για σύγκλιση, θέλοντας να πείσει ότι οι παραπονούμενοι προτιμούν να μειωθούν οι συντάξεις των συναδέλφων τους, αντί να αυξηθούν οι δικές τους.

Η δεινή οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ είναι το βασικό επιχείρημα για τα βλαπτικά μέτρα των κυβερνήσεων του δικομματισμού και της διοίκησης για τους ασφαλισμένους του, αλλά κανείς δεν ασχολείται με τη δική τους δεινή θέση. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι από τους περίπου 850 χιλ. ασφαλισμένους, οι 500 χιλ. έχουν μικρές ή μεγάλες οφειλές στο Ταμείο! Η επιχειρούμενη, πριν από τις εκλογές, αύξηση των εισφορών με την προσθήκη μιας επιπλέον διμηνιαίας δόσης με εισήγηση της διοίκησης θα είχε δραματικές επιπτώσεις για εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ