Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΝΕ
Μαθητικά συμβούλια μπροστάρηδες στους αγώνες!

Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις που είδαμε τα τελευταία χρόνια
Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις που είδαμε τα τελευταία χρόνια
«Οι εκλογές των 5μελών και 15μελών, που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα, αποτελούν ευκαιρία για το μαθητικό κίνημα να ξεκινήσει μια νέα χρονιά βάζοντας τα θεμέλια για μεγαλύτερους και πιο δυνατούς αγώνες». Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, σε προκήρυξή της με την οποία οργανώνει αυτό το διάστημα εξορμήσεις στα σχολεία, για τις εκλογές μαθητικών συμβουλίων.

«Εχουμε, λένε, νέα κυβέρνηση... Ομως η αλήθεια είναι ότι έχουμε μόνο αλλαγή κυβέρνησης, όχι αλλαγή πολιτικής», επισημαίνει η ΚΝΕ, απευθυνόμενη στους μαθητές και τους θυμίζει ή τους εξηγεί ότι: «Το ΠΑΣΟΚ είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση δεν αλλάζει. Σταθερά εκφράζει, όπως και η ΝΔ, την ΕΕ, τους βιομήχανους. Αλλωστε:

  • σαν κυβέρνηση έφτιαξε το σημερινό σχολείο που αδειάζει τις τσέπες των γονιών και τα μυαλά των μαθητών
  • σαν κυβέρνηση επιτέθηκε σε κάθε αγώνα του λαού και της νεολαίας. Ακόμη και σήμερα δικάζονται νέοι γιατί αγωνίστηκαν ενάντια στο νόμο του Αρσένη και του ΠΑΣΟΚ το 1999», τονίζει η ΚΝΕ.

«Μας λένε τώρα να τους δώσουμε λίγο χρόνο για να "νοικοκυρέψουν" τα υπουργεία, να ψάξουν τα τεφτέρια και τα ταμεία....» σχολιάζει η ΚΝΕ και καλεί: «Καμιά πίστωση χρόνου στην αντιλαϊκή πολιτική τους. Το παιχνίδι είναι στημένο! Είναι έτοιμοι να μας επιτεθούν, να είμαστε πανέτοιμοι να τους απαντήσουμε»!

Ακριβώς για αυτή την ετοιμότητα του μαθητικού κινήματος η ΚΝΕ επισημαίνει και το ρόλο των μαθητικών συμβουλίων: «Θέλουμε συμβούλια μπροστάρηδες στους μαθητικούς αγώνες»! Τονίζει την ανάγκη να κατακτήσουν τα μαθητικά συμβούλια σταθερή λειτουργία, να συνεδριάζουν τακτικά, να συζητάνε, να ενημερώνουν τους μαθητές, να καταλήγουν σε πρωτοβουλίες. Και στη συνέχεια εξηγεί τη σημασία του ρόλου των μαθητικών συμβουλίων συνολικά για το μαθητικό κίνημα:

«Για να έχει το μαθητικό κίνημα ζωντανές μαζικές διαδικασίες, να διεξάγονται γενικές συνελεύσεις στα σχολεία. Να αναπτύσσεται συζήτηση γύρω από τα προβλήματα του σχολείου και της Παιδείας, τους στόχους πάλης, τις μορφές αγώνα.

Για να μπορεί το μαθητικό κίνημα σταθερά να προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής και των προβλημάτων που δημιουργεί σε κάθε σχολείο, να διαμορφώνει αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες της πλειοψηφίας των μαθητών.

Για να είναι το μαθητικό κίνημα ενωμένο, συντονισμένο, οργανωμένο, να αναπτύσσει κοινή δράση με τα άλλα τμήματα του νεολαιίστικου κινήματος, να συμπορεύεται με το εργατικό. Για να γίνεται αποτελεσματικό, για να κατανοείται η κοινή αιτία των προβλημάτων και τα κοινά συμφέροντα των νέων που ανήκουν σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες με την εργατική τάξη.

Για να έχει το μαθητικό κίνημα λόγο για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και των μαθημάτων. Να καταδικάζει τον ανορθολογισμό, τις άχρηστες και ασύνδετες πληροφορίες, τα ψέματα. Να παίρνει πρωτοβουλίες, αλλά και να εντάσσει στο πλαίσιό του αντίστοιχα τμήματα.

Για να γίνουν οι μαθητικές κοινότητες κύτταρα δημιουργίας. Τα ίδια τα μαθητικά συμβούλια να αναπτύσσουν πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, που δε θα περιορίζονται στο σχολείο, αλλά θα βγαίνουν και έξω από αυτό, στη γειτονιά».

«Οι ΚΝίτες μαθητές και μαθήτριες δρουν από την αρχή της χρονιάς πρωτοπόρα μέσα στο σχολείο, μπαίνουν μπροστά στην πάλη για τα προβλήματα, ενημερώνουν, κινητοποιούν, εμπιστεύονται τους συμμαθητές τους και δρουν μαζί τους», επισημαίνει ακόμα η ΚΝΕ καλώντας τους μαθητές να συμβάλουν στην εκλογή 5μελών και 15μελών που θα είναι μπροστάρηδες στην πάλη των μαθητών μέσα κι έξω από το σχολείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ