Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Φιλοξενεί ευρωσεμινάριο για διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά

Την πρόταση για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου καταψήφισε η ΝΑΣ

Τον πολιτικό στόχο της στρατηγικής της Λισαβόνας που, ανάμεσα σε άλλα, υποτάσσει την Ερευνα και την Παιδεία στις ανάγκες της αγοράς, «έρχεται» να εξυπηρετήσει η διοργάνωση στην Αθήνα σεμιναρίου της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ με θέμα τη «Συνεργασία μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Πανεπιστημίων και τοπικών κοινωνιών και οικονομικών φορέων». Τη διοργάνωση του σεμιναρίου στην πρωτεύουσα αποφάσισε η Επιτροπή κατόπιν πρότασης του νομάρχη Αθήνας, Γ. Σγουρού, τακτικού μέλους της.

Τη διεξαγωγή και τους στόχους του σεμιναρίου ενέκρινε χτες κατά πλειοψηφία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, αποδεχόμενο έτσι τις κατευθύνσεις της ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, οι οποίες σπρώχνουν όλο και περισσότερο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να διασυνδέονται απευθείας με τις επιχειρήσεις, να δουλεύουν αποτελεσματικότερα για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων ως προς το τι διδάσκουν (και ειδικά για τα ανώτατα ιδρύματα το τι είδους έρευνες κάνουν). Τώρα, θέλουν και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει πιο ενεργό ρόλο σ' αυτή τη διασύνδεση πανεπιστημίων - επιχειρήσεων. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Στη χώρα μας πολλή συζήτηση είχε γίνει στο παρελθόν για τη λεγόμενη αποκέντρωση της εκπαίδευσης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με προτάσεις που πήγαιναν «πακέτο» με μοντέλα όλο και μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Μέχρι και φιλοδοξίες για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων από δήμους είχαν εκφραστεί... Τώρα, «ξαναζεσταίνονται» αυτές οι κατευθύνσεις.

Τη σκοπιμότητα διεξαγωγής του σεμιναρίου καταψήφισε η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ). Οπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος της παράταξης Κ. Μαρκέτης, «η εισήγηση δείχνει καθαρά τους στόχους που βάζει η Επιτροπή των Περιφερειών, που θέλει από τη μια να βοηθήσει την ΕΕ να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες από την οικονομική κρίση και από την άλλη να βοηθήσει να πιαστούν οι στόχοι της στρατηγικής της Λισαβόνας». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η στρατηγική της Λισαβόνας, για τους εργαζόμενους, ανάμεσα σε άλλα, σημαίνει: Απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με μερική απασχόληση και ελαστικές μορφές εργασίας. Ανατροπές στο δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καθηλωμένους μισθούς, περικοπές στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές. Μεγαλύτερη ανεργία, μέσω της απελευθέρωσης των αγορών και των ιδιωτικοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο Γ. Σγουρός υπεραμύνθηκε του σεμιναρίου, ενώ προέβη σε άστοχη κινδυνολογία, ότι «χωρίς την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ θα ήμασταν σε άσχημη κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ