Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξανάρχισε η συζήτηση για την έκθεση Γκόλντστοουν

Νέο «επεισόδιο» τριβής μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΓΕΝΕΥΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αρχισε, πάλι χθες, στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, η συζήτηση της έκθεσης Γκόλντστοουν, που αναφέρεται στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας κατά την, εκεί, ισραηλινή εισβολή στις αρχές του χρόνου. Η Π. Αρχή, που πριν από δύο εβδομάδες είχε συναινέσει στην αναβολή της συγκεκριμένης συζήτησης που καταλήγει σε ψηφοφορία, χθες κατέθεσε σχέδιο απόφασης που ζητά, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση της έκθεσης και την καταδίκη όλων «των κατοχικών πρακτικών που μετατρέπουν σε κόλαση την παλαιστινιακή καθημερινότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση καλεί τον ισραηλινό στρατό να διεξάγει ενδελεχή έρευνα για τη δράση των στρατευμάτων του στη Γάζα αλλά και τη «Χαμάς» να πράξει τον ίδιο για τις εκτοξεύσεις ρουκετών κατά κατοικημένων ισραηλινών περιοχών. Σε περίπτωση που δεν αποδοθούν ευθύνες, η έκθεση προτείνει την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης των υπευθύνων ως κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου. Η ισραηλινή κυβέρνηση κατήγγειλε, και πάλι, την έκθεση επιμένοντας ότι «αν υιοθετηθεί, υποσκάπτει το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ!»

Η έκθεση Γκόλντστοουν συζητήθηκε, χθες, και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από σχετικό αίτημα της Λιβύης. Η συζήτηση δεν κατέληξε σε απόφαση. Εντούτοις, ακόμη και σταθεροί σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως οι εκπρόσωποι της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, κάλεσαν την κυβέρνηση Νετανιάχου (και τη «Χαμάς») να διερευνήσει σε βάθος το θέμα, όπως ζήτησε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, παρά το ότι ο Αμερικανικός εκπρόσωπος έσπευσε να σημειώσει ότι η «έκθεση είναι ετεροβαρής κατά του Ισραήλ».

Νέα τριβή με Τουρκία

Στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε, χθες, ο Τούρκος πρέσβης στο Τελ Αβίβ για να του κατατεθεί διαμαρτυρία σχετικά με τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται στην τουρκική κρατική τηλεόραση και, κατά την ισραηλινή πλευρά, «δείχνει εντελώς αναληθείς εικόνες Ισραηλινών στρατιωτών να σκοτώνουν μικρά Παλαιστινιάκια». Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό «καλλιεργείται το μίσος κατά του Ισραήλ». Επιτείνοντας την ένταση που επικρατεί μετά και από την ακύρωση των κοινών αεροπορικών ασκήσεων, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωνε, χθες, ότι «η Τουρκία δεν παίρνει εντολές από κανέναν».

  • Το «άμεσο πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας καθώς και τη δέσμευση της χώρας του για «αποφασιστική συνεισφορά στην επίτευξη οριστικής ειρήνης» διατύπωσε, κατά τις συναντήσεις του σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ