Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σκόπιμα θολές οι διακηρύξεις για «ανοιχτό» σχολείο

Στους στόχους του ΠΑΣΟΚ για το «αποκεντρωμένο» και «ανοιχτό σχολείο» αναφέρθηκε, χτες, σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο 7ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας. Σύμφωνα με την υπουργό «στο ανοιχτό σχολείο συμμετέχουν όλοι. Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα στελέχη της εκπαίδευσης. Στο ανοικτό σχολείο συμμετέχει η κοινωνία. Τα προβλήματά του λύνονται απ' όλους».

Για το ίδιο θέμα, στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ γίνεται σαφέστερος ο στόχος της κυβέρνησης: «Οικοδομούμε μια δυναμική εκπαιδευτική μονάδα, με ευελιξία, λόγο και ευθύνη στη διαχείριση πόρων και την οργάνωση της μάθησης. Το ανοικτό σχολείο λειτουργεί ως τοπική κοινότητα, με ιδιαίτερη ταυτότητα, ικανό να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και με ποιότητα στις ατομικές ανάγκες κάθε μαθητή ξεχωριστά. Δίνει ρόλο και συμμετοχή στους γονείς, στους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς».

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, όχι μόνο διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της Παιδείας, αλλά και εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί, αφού με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, τη διαχείριση ζητημάτων του σχολείου θα έχουν και οι τοπικοί παράγοντες, χωρίς να αποκλείονται και οι επιχειρήσεις. Θα δημιουργηθούν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα σχολεία (άλλες δυνατότητες «επενδύσεων» θα έχει ένα σχολείο στα Ανω Λιόσια κι άλλες ένα σχολείο στην Κηφισιά), αλλά και στο περιεχόμενο.

Η Α. Διαμαντοπούλου είπε ακόμα ότι «αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας πολύ γρήγορα, για να αποκαταστήσουμε το αυτονόητο, το απλό και συνάμα το πιο δύσκολο, δηλαδή την εύρυθμη λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου». Σε ερώτηση για τις καταλήψεις στα σχολεία, δήλωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε «τελική φάση αντιμετώπισης» του προβλήματος της έλλειψης εκπαιδευτικών...

Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος, χτες, επισκέφθηκε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, όπου αναφερόμενος στο θέμα του «εξεταστικού» υποστήριξε ότι θα διατυπωθεί το καταλληλότερο σύστημα μόλις βελτιωθεί η λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ