Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναστολή της «τακτοποίησης» για τους ημιυπαίθριους

Στην αναστολή για έξι μήνες του νόμου για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων προχωρά η κυβέρνηση, παρατείνοντας παράλληλα τη δεδομένη μέχρι και σήμερα διαρκή πολιτική και νομική ομηρία του 1,5 εκατομμυρίου ιδιοκτητών, στους οποίους οι κατασκευαστές πούλησαν τους παράνομα κλειστούς αυτούς χώρους. Ταυτόχρονα, «παγώνουν» και οι νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και υπόγειους χώρους που περιλαμβάνονται στο νόμο Σουφλιά. Ετσι, οι οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται στο διάστημα αυτό με βάση την παλιότερη νομοθεσία πάνω στην οποία «πάτησαν» όλες οι παρανομίες σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχου και την πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και της λαϊκής στέγης.

«Αναστέλλουμε για έξι μήνες τον υφιστάμενο νόμο Σουφλιά. Στους έξι μήνες θα επανεξετάσουμε το θέμα και θα το δούμε σε πιο ολοκληρωμένη βάση», δήλωσε χτες η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, κάνοντας λόγο για μια ρύθμιση, η οποία «είχε μόνο εισπρακτικό και όχι πολεοδομικό χαρακτήρα». Ο νέος νόμος, όπως διευκρίνισε, δεν θα καλύπτει μόνο τις περιπτώσεις των ημιυπαίθριων, αλλά θα επεκτείνεται σε ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν την αυθαίρετη δόμηση, την έκδοση των οικοδομικών αδειών, ενώ δεν αποκλείεται να περιέχει αλλαγές και στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

Επίσης διευκρίνισε ότι η περίπτωση όσων έχουν ήδη πληρώσει το χαράτσι της τακτοποίησης θα συμπεριληφθεί ως ειδική ρύθμιση στο νέο νόμο, επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν θα τους επιστραφούν τα χρήματα μέχρι τότε. Παράλληλα, «παγώνουν» οι αιτήσεις που έχουν γίνει για την πληρωμή του χαρατσιού, αλλά δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.

Η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα δοθεί στη δημοσιότητα και τους αρμόδιους φορείς νομοσχέδιο για την προστασία των καμένων εκτάσεων της Αττικής που θα τεθεί σε διαβούλευση πριν κατατεθεί στη Βουλή και θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για όλη τη χώρα.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα ορίσει Ομάδα Εργασίας η οποία θα εισηγηθεί νέες τροποποιήσεις στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής.

Τέλος, η υπουργός ανέφερε ότι στο προχτεσινό συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ πρότεινε και έγινε αποδεκτό να μην υπάρξουν ειδικές δεσμεύσεις της ΕΕ για τα καύσιμα των ναυτιλιακών μεταφορών, ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές. Ειδικότερα, πρότεινε να υπάρξει μια παγκόσμια προσέγγιση «έτσι ώστε να διασφαλιστεί τόσο η προστασία του περιβάλλοντος από τυχόν αλλαγές σημαίας των πλοίων και, άρα, των υποχρεώσεων μείωσης εκπομπών, όσο και η ελληνική και κοινοτική ανταγωνιστικότητα του τομέα». Ουσιαστικά, έγιναν δεκτές οι θέσεις των Ελλήνων εφοπλιστών, που πιέζουν να μην υπάρξουν αυστηρότερες υποχρεώσεις μείωσης των εκπομπών στα πλοία τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ