Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι δείκτες...

Ο Διεθνής Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός της «Morgan Stanley», σε πρόσφατη έκθεσή του, θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλα περιθώρια κερδών το επόμενο διάστημα, όπως «δείχνουν» τα αποτελέσματα του β' τριμήνου του τρέχοντος έτους, της αύξησης δηλαδή στα καθαρά έσοδα από τόκους των δανείων που έχουν χορηγήσει μέχρι σήμερα. Λίγες μέρες πριν τη δημοσίευση της παραπάνω έκθεσης, στον ελληνικό Τύπο, ήρθε στο φως η παρακάτω είδηση: Ανεργος, 61 ετών, κάτοικος Καματερού, έθεσε τέρμα στη ζωή του, επειδή, όπως έγραψε στο σημείωμα που άφησε πίσω του, τον «έπνιγαν» τα χρέη στις τράπεζες....

Από τις εκθέσεις του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, πληροφορούμαστε ότι, οι τραπεζικές μετοχές, κινούνται με «προ κρίσης ρυθμό», με κέρδη από την αρχή του έτους που φτάνουν στο 109%! Οικοδόμος ετών 56, από την Κοζάνη, ανίκανος για εργασία από το 2001 εξαιτίας εργατικού «ατυχήματος», προσπαθεί να σώσει το σπίτι του που χρωστάει σε κάποια τράπεζα, μέσω των χρημάτων που θα κερδίσει από την πώληση του νεφρού του. Εβαλε και σχετική αγγελία σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Τιμή πώλησης, 150.000 ευρώ...

Το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε νέο δανεισμό για την «κάλυψη των ελλειμμάτων». Οι ελληνικές τράπεζες, βασικοί δανειστές του, ετοιμάζονται να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που θα τεθούν στην κυκλοφορία, με τα χρήματα που έχουν δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επιτόκιο 1%. Λεπτομέρεια: Το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται από αυτές με επιτόκιο 5,5%. Αφελής ερώτηση: Γιατί δεν δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο απευθείας από την ΕΚΤ, με χαμηλό επιτόκιο; Διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «κρατικό παρεμβατισμό» και «στρέβλωση» της... «ελεύθερης αγοράς».

Την περασμένη βδομάδα, εργάτες και άνεργοι από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας ορισμένα στοιχειώδη, άμεσα μέτρα ανακούφισής τους (χορήγηση έκτακτου βοηθήματος στους ανέργους, πάγωμα των στεγαστικών δανείων και μια σειρά άλλα αιτήματα) που στοχεύουν στο ελάχιστο: Να μην πεινάσουν τους επόμενους λίγους μήνες και να μην κοιμούνται στα παγκάκια μαζί με τις οικογένειές τους. Τι εισέπραξαν ως απάντηση; Ξύλο και χημικά από τους «προστάτες του πολίτη». Θα μπορούσε να εκληφθεί ως ενέργεια εξασφάλισης των υψηλών δεικτών του τραπεζικού κλάδου στο χρηματιστήριο; Ποιος ξέρει... Ορισμένοι πάντως «αναλυτές» του αστικού Τύπου «διέγνωσαν» στο παραπάνω γεγονός «επαναστατική γυμναστική» ορισμένων... αμετανόητων.

Το σίγουρο είναι ένα: Σε περιόδους κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, είναι αναπόφευκτη, ή μάλλον αναγκαία, για την άνοδο των διαφόρων οικονομικών δεικτών... Γνωστό επίσης ότι κύρια παραγωγική δύναμη είναι ο άνθρωπος. Πάντως, εξίσου βέβαιο είναι ότι κόντρα στους «αναλυτές - απολογητές» του συστήματος, οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα δηλώνουν «παρών», οργανώνουν τους αγώνες, δείχνουν τη διέξοδο: Αγώνας για το «σήμερα», με το βλέμμα στο «αύριο».


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιο «λάθος»; (2013-06-12 00:00:00.0)
Με υψηλά πάντα επιτόκια (2011-11-16 00:00:00.0)
Δανεισμός με το αζημίωτο... (2011-10-20 00:00:00.0)
«Διάσωση» τραπεζών και καπιταλισμού (2010-07-18 00:00:00.0)
Πληρώνουμε χαράτσι 64 τρισ. δρχ. στους τραπεζίτες (2003-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ