Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο

Η υπουργός Λ. Κατσέλη επανέλαβε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις 100 πρώτες μέρες

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ενίσχυση του ανταγωνισμού και λειτουργία του δημόσιου τομέα με «πελατοκεντρική αντίληψη όπως ο ιδιωτικός τομέας», είναι το πνεύμα της πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως είπε χτες η αρμόδια υπουργός Λ. Κατσέλη, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της αγοράς. Ξεκαθάρισε ότι «οι τιμές δεν είναι διοικητικές πράξεις», ότι εν ολίγοις, η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να παρέμβει στη διαμόρφωσή τους, και ότι στόχος της κυβέρνησης στην καλύτερη περίπτωση είναι «να περιοριστούν τα υψηλά περιθώρια κέρδους» των μονοπωλίων, καθώς και ότι οι όποιες παρεμβάσεις νομοθετικού περιεχομένου θα είναι «ρυθμιστικές με κίνητρα και αντικίνητρα για τη λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή».

Με «διακύβευμα», όπως είπε, το τρίπτυχο «αναθέρμανση της οικονομίας, παραγωγική ανασυγκρότηση και δημοσιονομική εξυγίανση» η Λ. Κατσέλη, αναφέρθηκε στα πέντε νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν ως προτεραιότητα των «100 πρώτων ημερών». Συγκεκριμένα, πρόκειται για νομοσχέδια που αφορούν:

  • Την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων «για όσες επιχειρήσεις πλήττονται ιδιαίτερα λόγω της συγκυρίας», αλλαγές στους όρους λειτουργίας του ΤΕΜΠΜΕ, καθώς και στον «Τειρεσία».
  • Την «προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση», σε περιπτώσεις που, όπως διευκρινίστηκε, βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, μέσα από ειδικές συμφωνίες με τις τράπεζες.
  • Τη συντόμευση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων με στόχο τη μείωση του κόστους με τη χρήση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, «για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας». Πρόκειται, επίσης, για νομοσχέδιο που είχε εξαγγείλει και προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και θα συμπληρωθεί με άλλο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων με τη δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων και τη θεσμοθέτηση του «ειδικού διαμεσολαβητή επιχειρηματία».
  • Την «Αναβάθμιση των ΒΕΠΕ», στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τη νομοθεσία της ΕΕ και τη χωροταξία για τη βιομηχανία, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρηματίες μπορούν να εγκαθιστούν βιομηχανικές μονάδες ακόμα και μέσα σε δάση και σε περιοχές Natura.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η πολιτική της κυβέρνησης κινείται στην πεπατημένη της ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της «ενίσχυσης του ανταγωνισμού», της «ενδυνάμωσης» της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς στην κατεύθυνση της «αντικειμενικής κοστολόγησης», των ελέγχων, των τιμοληψιών, ενώ η Λ. Κατσέλη εξήγγειλε τη σύσταση «Ειδικής Αντιμονοπωλιακής Αρχής» για την «αποτροπή εκ των προτέρων μονοπωλιακών πρακτικών και δημιουργίας καρτέλ». «Βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία με τα άλλα υπουργεία και τους φορείς, ώστε να αισθανθεί ο καταναλωτής άμεση ανακούφιση», είπε γενικόλογα και διευκρίνισε ότι «οι τιμές δεν είναι διοικητικές πράξεις, είναι σύνθετο ζήτημα» και περιορίστηκε σε ευχολόγια ότι στόχος είναι εκεί όπου λειτουργούν καρτέλ να περιοριστούν τα υψηλά περιθώρια κέρδους.

Αναφερόμενη στο Γ' ΚΠΣ, η υπουργός είπε ότι διαπιστώνονται καθυστερήσεις πληρωμών που ξεπερνούν τους 15 μήνες, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 185 έργα, ενώ εκκρεμούν 1.100 αιτήσεις για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Τέλος, εξήγγειλε τη λειτουργία «γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών» στο υπουργείο που θα λειτουργεί ως υποδοχέας αιτημάτων, θα διοχετεύει στις υπηρεσίες τα αιτήματα, θα παρακολουθεί την εξέλιξή τους και θα ενημερώνει τους πολίτες για τα αιτήματά τους, ενώ θα λειτουργεί και ως βάση στατιστικών δεδομένων και ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα συνδέει όλους τους τομείς του υπουργείου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τις διευθύνσεις του υπουργείου να υποβάλουν στοιχεία - καταλόγους σχετικά με τους εποπτευόμενους φορείς και τις επιτροπές που λειτουργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και τις προβλεπόμενες αμοιβές, με στόχο την επανεξέτασή τους και την κατάργηση όποιων κρίνει η κυβέρνηση σκόπιμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ