Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ζήτημα ημερών το αντεργατικό νομοσχέδιο

Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο -  «σήμα κινδύνου» για τους εργαζόμενους της χώρας  

Εντός των ημερών η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου - σύμφωνα και με χτεσινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου - ενώ ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης συναντιέται αύριο με τον πρωθυπουργό. Η εξέλιξη αυτή, όχι μόνο επιβεβαιώνει την αντεργατική προσήλωση της κυβέρνησης, αλλά δημιουργεί και νέα δεδομένα για το συνδικαλιστικό κίνημα, η αντίδραση του οποίου πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική.

Αλλωστε η κυβέρνηση μέχρι τώρα, εμμένει στα κύρια σημεία του «πακέτου» που υιοθέτησε η Κυβερνητική Επιτροπή τον περασμένο Ιούλη. Παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, και το αίτημά τους για απόσυρση των μέτρων, επιμένει στο χτύπημα του οχτάωρου - εφτάωρου, στη διευθέτηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και στην «ευελιξία», η οποία όπως δήλωσε και σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος, «είναι το βασικό αίτημα των επιχειρήσεων»!

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, την προηγούμενη Πέμπτη, κάτω από την ισχυρή πίεση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας, ενώ τις προηγούμενες μέρες, δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας την πρώτη ημέρα που το νομοσχέδιο θα συζητείται στη Βουλή και καλούσαν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, για προκήρυξη νέας πανελλαδικής και πανεργατικής απεργίας, και η λήψη όλων των πρόσφορων μέτρων, για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης, αποκτούν άμεσο και επιτακτικό χαρακτήρα. Με την εμπειρία των κινητοποιήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα - το ΠΑΜΕ - καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση των κινητοποιήσεων στα δικά τους χέρια, να εξασφαλίσουν την ενιαία δράση σε ταξική διεκδικητική κατεύθυνση για να μην περάσει η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Εξάλλου στη διακήρυξή της για το γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει: «Στο όνομα του λεγόμενου εκσυγχρονισμού ακυρώνονται οι κατακτήσεις των εργαζομένων» και καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αντισταθούν «στη νέα ολιγαρχία, στην ανεργία και στην εξαθλίωση», δείχνοντας και το ιστορικό νήμα, που συνδέει τους σημερινούς αγώνες της εργατικής τάξης, με τα ανεκπλήρωτα οράματα της εξέγερσης του Νοέμβρη.

Με προκλητικότητα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ανησυχία που έχουν προκαλέσει στους εργαζόμενους οι διακηρυγμένες θέσεις της, για την ανατροπή και του ασφαλιστικού συστήματος. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε λόγο για «επιπόλαιη αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των συμφερόντων των ίδιων των εργαζομένων», και πως οποιαδήποτε αντίδραση είναι αδικαιολόγητη. Αποφεύγει, πάντως, η κυβέρνηση να πει, ότι οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της, οι πάσης φύσης «διαρροές» και «υποθέσεις εργασίας» επαρκούν, για να κάνουν τους εργαζόμενους όχι μόνο να ανησυχούν αλλά και να παλέψουν για να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση, να χτυπήσει την κοινωνική ασφάλιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ