Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Mαζικές συνεδριάσεις των Συντονιστικών

Συνεδριάσεις Συντονιστικών και προγραμματισμός δράσης για τους μαθητές σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα

Η μαζική συμμετοχή εκλεγμένων αντιπροσώπων πενταμελών και δεκαπενταμελών συμβουλίων και η αποφασιστικότητα «να μην τους αφήσουμε ήσυχους ούτε λεπτό» προκειμένου να αποκτήσουν το σχολείο των αναγκών τους, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά στις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας και Λάρισας που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Κοινός αγωνιστικός σταθμός των Συντονιστικών αποτελούν οι εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι οποίες θα σφραγιστούν από τις δραστηριότητες και την παρουσία του μαθητικού κινήματος, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τη διοργάνωση των γιορτών μέσα στα σχολεία, συμμετέχοντας μαζικά στις αντιιμπεριαλιστικές πορείες της 17ης Νοέμβρη.

Παράλληλα, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, που είχε συνεδριάσει την προηγούμενη βδομάδα, καλεί τους μαθητές να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που οργανώνει την Πέμπτη 5 Νοέμβρη στις 12.30 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου, κλιμακώνοντας τον αγώνα για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Μαθητές από τουλάχιστον 70 σχολεία συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Οι μαθητές προχωρούν το επόμενο διάστημα στην έκδοση εφημερίδας του Συντονιστικού για να φτάνει η φωνή του σε κάθε σχολείο. Μαθητές από 15 σχολεία συμμετείχαν στη σύσκεψη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά και πήραν απόφαση συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 6.30 μ.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Τουλάχιστον 12 Λύκεια της πόλης συμμετείχαν στο Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας, ενώ στις 17 Νοέμβρη διοργανώνουν συναυλία στην πλατεία Γεωργίου μετά την κατάθεση στεφάνου.

Οι μαθητές διεκδικούν: Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο. Να καταργηθούν τα φροντιστήρια. Κανένας μέχρι τα 18 έξω από το σχολείο. Κανένας με το φόβο της ανεργίας. Ενα σχολείο ενιαίο, 12χρονο, κοινό για όλους τους μαθητές. Δημόσιες Δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το σχολείο. Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Δωρεάν εκπαίδευση.

Επίσης στα πλαίσιά τους, απαιτούν: Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Αποσύνδεση του σχολείου από την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Κατάργηση του ανισότιμου διπλού σχολικού δικτύου. Εγγραφή στο δημόσιο σχολείο όλων των παιδιών των μεταναστών. Αμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης».

Αγωνιστικές διεργασίες στη Θεσσαλία

Με νέες κινητοποιήσεις και άλλες δραστηριότητες συνεχίζουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, οι μαθητές της Λάρισας. Στη μαζική συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων του νομού αποφασίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή η διοργάνωση μαθητικής πορείας στους δρόμους της Λάρισας, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, από το 1ο Γενικό Λύκειο. Παράλληλα, θέτουν σε λειτουργία ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Συντονιστικού (saslarissas.BlogSpot.com). Καλούν τα Συντονιστικά των Τρικάλων και του Βόλου για τον προγραμματισμό παράστασης διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, σχετικά με το ζήτημα των βιβλίων των Αγγλικών που πληρώνουν οι μαθητές, διεκδικώντας τη δωρεάν χορήγησή τους.

Στο μεταξύ, υπό κατάληψη τελεί το 7ο Ενιαίο Λύκειο Λάρισας, σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μαθητών και του 15μελούς και απαιτούν την κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, να μην πληρώνουν τα βιβλία, προβάλλοντας ταυτόχρονα το γενικό διεκδικητικό πλαίσιο για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας, χτες οι μαθητές του 7ου Λυκείου Λάρισας βρέθηκαν αντιμέτωποι με απειλές από κάποιους γονείς ότι θα φέρουν εισαγγελέα και αστυνομία. Και υπογραμμίζει: «Δε θα αφήσουμε να περάσει η τρομοκρατία. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999, που πέρασε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση τότε και με αυτό θεωρείται έγκλημα ο μαθητικός αγώνας, δε θα επιτρέψουμε να ισχύσει, θα παλέψουμε για την κατάργησή του». Επίσης, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων χαιρετίζει τον αγώνα των μαθητών στο 4ο ΕΠΑΛ, που αγωνίζονται για να έχουν καθηγητή μαθηματικών, ενός βασικού μαθήματος, στην Γ' Λυκείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ