Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ»
Πρώτη έγκριση στη Βουλή

Τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών στο προσκήνιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ως «ιστορική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και κατά την οποία εγκρίθηκε οριακά το τροποποιημένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ονομαστική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν 220 ψήφοι υπέρ - περιλαμβανομένης και της ψήφου ενός Ρεπουμπλικανού - και 215 κατά, μεταξύ των οποίων και 39 βουλευτές των Δημοκρατικών.

Επισήμως, το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι αίρει τις αδικίες όπως η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να προσφέρουν υπηρεσίες ή να καλύπτουν τα ιατρικά κόστη στους ανθρώπους που έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Επί της ουσίας το νομοσχέδιο θα σημάνει ότι μεγάλος αριθμός των Αμερικανών, που έχουν χαμηλά εισοδήματα, θα έχουν προοδευτικά κάλυψη από το Medicaid μέσα σε μια δεκαετία και αυτό υπό όρους: Εάν τα ταμεία αντέξουν, απλώς θα τους δοθεί η μίνιμουμ κάλυψη. Συνεπώς, αυτό που θα απομείνει είναι ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θα εξακολουθήσουν να μην έχουν την ιατρική βοήθεια που χρειάζονται, είτε από παθολόγους είτε από ειδικούς γιατρούς, καθώς και πάλι θα εξαρτώνται από την ιδιωτική ασφάλιση. Οπως, εξάλλου, δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κογκρέσου, η Νάνσυ Πελόσι, με το νομοσχέδιο οι ασφαλιστικές «θα εξασφαλίσουν 50 εκατομμύρια επιπλέον πελάτες».

Εντούτοις, ακόμη και αυτό το γκροτέσκο νομοσχέδιο θα συναντήσει τρομακτικές δυσκολίες για να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί δεν έχουν την πλειοψηφία. Οι διαφορετικές εκδοχές του νομοσχεδίου που υιοθετούνται στη Βουλή και στη Γερουσία πρέπει να «συγκεραστούν» και η τελική εκδοχή να εγκριθεί και από τα δύο σώματα πριν σταλεί στον πρόεδρο Ομπάμα που θα κυρώσει το νόμο υπογράφοντάς τον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ