Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης η στήριξη του κεφαλαίου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Μία μόλις ημέρα μετά τις φιέστες, η «πραγματίστρια χωρίς ψευδαισθήσεις» Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει το «Σπίγκελ», «επέστρεψε στη δουλειά», καταθέτοντας το τετραετές σχέδιο της κυβέρνησης συνασπισμού, Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστικών (CDU/CSU) και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο Κοινοβούλιο.

Στίγμα της κυβέρνησης, κατά τα γερμανικά ΜΜΕ, είναι η «κήρυξη πολέμου» στην κρίση και υιοθετεί μία οικονομική πολιτική που υποτίθεται θα επιτρέψει στη Γερμανία να επιστρέψει στην ανάπτυξη, τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και η οικονομία σε ύφεση, καθώς αναμένεται συρρίκνωση του AEΠ κατά 5%.

Πώς θα επιστρέψει η Γερμανία σε τροχιά ανάπτυξης; Κατά την Μέρκελ, με γενναία «ένεση» κεφαλαίων, προς την οικονομική ολιγαρχία εννοείται. «Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι που να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, αντί να εστιάζει στη διόρθωση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού», δήλωσε, καθώς σχεδιάζει να μειώσει το φόρο εισοδήματος και τους εταιρικούς φόρους κατά 24 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2013, μία «ένεση» κεφαλαίων που αντιστοιχεί περίπου στο 1% του AEΠ.

Επισήμως, στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να «τονώσει την ανάπτυξη, να σώσει θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει νέες, παράγοντας τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που απαιτούνται για να μπουν ξανά σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας». Τι εννοεί ακριβώς η Αγκελα Μέρκελ; Δε χρειάζονται καν ερμηνείες, αφού κατά τις πρόσφατες δηλώσεις της στο Κοινοβούλιο το είχε διευκρινίσει: «Η ανεργία έχει αυξηθεί και θα συνεχίσει να αυξάνεται», προσθέτοντας ότι μόνο εξαιτίας του κυβερνητικού προγράμματος μειωμένης απασχόλησης (Kurzarbeit) (δηλαδή της μερικής απασχόλησης, της δουλειάς μιας μέρας που μετρούνται ως εργασία) η ανεργία μπόρεσε να ελεγχθεί σχετικώς, συνεπώς το σχέδιο θα επεκταθεί. Δηλαδή θα στηρίξει το κεφάλαιο και με χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων, αλλά και θα επιβάλει εργασιακό μεσαίωνα προς όφελος του κεφαλαίου!

Η «πραγματίστρια» Αγκελα Μέρκελ προχωρά όμως ένα βήμα ακόμη, τονίζοντας ότι δεδομένου του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού θα προχωρήσει και στις πλέον δραστικές περικοπές στην ιστορία της χώρας... Και τα χειρότερα έπονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ