Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκθεση νέων χαρακτών στη Λάρισα

Σήμερα (8 μ.μ.), στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Νέοι Χαράκτες 2008 - 2009». Είναι η 5η σχετική έκθεση που διοργανώνει, κάθε τρία χρόνια, η «Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος», που ιδρύθηκε πριν 25 χρόνια και μέλη της υπήρξαν μεγάλα ονόματα της Τέχνης και του Πολιτισμού. Η έκθεση «ταξιδεύει» σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα και την Κύπρο, με σκοπό να βοηθήσει το ευρύ κοινό - ιδιαίτερα των επαρχιακών πόλεων - να «γνωριστεί» με την τέχνη της χαρακτικής και τους νέους δημιουργούς της.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Λάρισα, ο Κώστας Νίτσος (πρόεδρος της «Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος») - παρόντες ήταν οι Μ. Αλεβίζος και Χρ. Σκούφης, μέλη του ΔΣ της «Εταιρείας», ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, Μαρ. Ξηρομερίτης και η κόρη της αξέχαστης Ειρήνης Κατσίγρα - σημείωσε ότι αυτή η προσπάθεια έχει επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς ότι όταν ξεκίνησε πριν 19 χρόνια συμμετείχαν 16 νέοι χαράκτες με 40 έργα και σήμερα συμμετέχουν 31 καλλιτέχνες με 70 έργα.

Υπογράμμισε ότι η ποιότητα είναι μόνη απαράβατη αρχή για την επιλογή έργων των νέων χαρακτών (την επιλογή κάνει επιτροπή, όπου συμμετέχουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές της Τέχνης και άλλοι ειδικοί) και τόνισε πως δεν ελέγχεται η ελευθερία στην Τέχνη και δεν αποκλείεται καμιά τεχνοτροπία και τάση.

Στα έργα των νέων χαρακτών που περιλαμβάνονται στην έκθεση κυριαρχούν οι πρωταρχικές τεχνικές χαρακτικής. Ο δημιουργός χαράζει το έργο του - σε ξύλο, ή χαλκό - και ο ίδιος κάνει την πολλαπλή αναπαραγωγή του.

Ο Κ. Νίτσος αναφέρθηκε στους δεσμούς του Α. Τάσσου με τη Θεσσαλία της Εθνικής Αντίστασης και των μεγάλου αγροτικού ξεσηκωμού και τους δικούς του δεσμούς, ως προέδρου του «Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ