Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ
«Να γίνουμε μια γροθιά Ελληνες και μετανάστες εργάτες»

Ο «Ρ» συναντήθηκε και μίλησε με Σύρους μετανάστες της περιοχής. Στο πλευρό τους το ΚΚΕ και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Ο Γ. Θεοδώρου μιλά με νεαρούς Σύρους οικοδόμους και τους καλεί σε συστράτευση με τους Ελληνες συναδέλφους τους
Ο Γ. Θεοδώρου μιλά με νεαρούς Σύρους οικοδόμους και τους καλεί σε συστράτευση με τους Ελληνες συναδέλφους τους
Δύο μέρες μετά την άγρια επίθεση «φασιστοειδών» ομάδων στο Νέο Κόσμο, οι μετανάστες εργάτες προσπαθούν να επουλώσουν τις «πληγές» τους. Είναι φοβισμένοι, μα ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να κάνουν κάτι, να οργανωθούν, να ζητήσουν τη στήριξη των γειτόνων, άλλων εργαζομένων. Δεν μπορούν να αφήσουν να τους τρομοκρατούν. Μιλούν με μέλη του ΚΚΕ που βρέθηκαν μαζί τους χτες το πρωί. Πολλοί από αυτούς είναι οικοδόμοι και ακούνε με προσοχή τον εκπρόσωπο του Συνδικάτου τους.

Το χτύπημα τη Δευτέρα το βράδυ σε δύο παντοπωλεία της οδού Κασομούλη που ανήκουν σε Σύρους κι εκεί συχνάζουν πολλοί άλλοι μετανάστες της συνοικίας Δουργούτι, θύμισε στους μετανάστες μια αντίστοιχη επίθεση το 2005. «Τότε περίπου 30 άτομα είχαν χτυπήσει το μαγαζί στη γωνία, που ανήκει σε Σύρο», λένε στον «Ρ». Οι τρεις μετανάστες που εισήλθαν στο Τζάνειο τη Δευτέρα το βράδυ έχουν βγει από το νοσοκομείο, ενώ ακόμα νοσηλεύεται ένας με σπασμένο πόδι. «Νομίζω ότι ένας από αυτούς που βγήκαν πήγε και στη δουλειά σήμερα, μη χάσει το μεροκάματο», λέει ένας συμπατριώτης του.

«Ηρθαμε για να δουλέψουμε»

«Λίγο μετά τις 9 το βράδυ περίπου 50 άτομα με μαύρα ρούχα και κουκούλες χτύπησαν δυο άτομα στην πλατεία, στο κεφάλι και στα μάτια. Μετά ήρθαν στα μαγαζιά μας - σε αυτό και το άλλο, δίπλα - έριξαν μολότοφ, έσπαγαν με λοστούς τα τζάμια και τα ράφια. Κρατούσαν μαχαίρια, ξύλα, σίδερα, ό,τι μπορείς να φανταστείς», διηγούνται στον «Ρ» ο Χ. κι ο Σ. «Ταυτόχρονα μας έβριζαν κι έλεγαν: "Να πάτε στις πατρίδες σας". Θυμάμαι ακόμα ένα παιδί που το χτυπούσαν με ξύλα στη μέση, του πήραν δύο κινητά από την τσέπη και προσπαθούσαν να πάρουν χρήματα αλλά δεν μπόρεσαν. Ούτε την ταμειακή μηχανή κατάφεραν να ανοίξουν, αλλά από το διπλανό μαγαζί πήραν λεφτά», συμπληρώνουν.

«Εμείς ήρθαμε εδώ να δουλέψουμε, να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα με τους Ελληνες, με τους γείτονές μας. Δε θέλουμε τέτοια πράγματα να συμβαίνουν. Αν πεθάνει κανείς;», υπογραμμίζει ο Σ. «Εμείς είμαστε τέσσερα αδέλφια. Μένουμε εδώ πολλά χρόνια. Ο αδελφός μου έχει το μαγαζί, εμείς δουλεύουμε οικοδομή». «Εχει δουλειά;», ρωτάμε. «Το πολύ μια - δυο μέρες τη βδομάδα δουλεύουμε», απαντάει.

Σφίγγουμε τη γροθιά όλοι μαζί

Να δώσουν οργανωμένα κι ενωμένοι με τους Ελληνες εργαζόμενους απάντηση στις πολιτικές που τους θέλουν φοβισμένους, παράνομους και τους αξιοποιούν για να τους φορτώσουν το φταίξιμο για την ανεργία, την εγκληματικότητα κλπ., κάλεσε τους μετανάστες ο Γιώργος Θεοδώρου από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Οπως είπε, το Συνδικάτο θα είναι στο πλευρό τους σε ό,τι αποφασίσουν και θα στηρίξουν έμπρακτα τις κινητοποιήσεις τους.

«Σφίγγουμε τη γροθιά όλοι μαζί», σημείωσε. «Δεν ξεχωρίζουμε μαύρους, κίτρινους, χριστιανούς ή άθεους. Πρέπει η απάντηση των εργατών σε τέτοιες επιθέσεις να είναι ενιαία, αλλιώς θα αυξάνονται, θα οξύνονται σε όλη την Ελλάδα. Εχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας και θα παρέμβουμε με όποιον τρόπο νομίζετε ότι θα βοηθήσει καλύτερα», υπογράμμισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ