Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Δεν ξεφεύγει από το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου διατύπωσε ενστάσεις και ερωτήματα για όσα προβλέπει το νομοσχέδιο

Κάθε άλλο παρά πειστική απάντηση στο συνεχή αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος περί «Προστασίας των Δασών και Δασικών Εκτάσεων του νομού Αττικής», επισήμανε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου κατά τη διάρκεια διαβούλευσης για το νομοθέτημα που προωθεί η κυβέρνηση.

Την επιτροπή ενημέρωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, η οποία δήλωσε ότι το νομοθέτημα έχει «στόχο να προστατεύσει τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν στο νομό Αττικής», «να θωρακίσει τα δάση, αποτρέποντας την αυθαίρετη δόμηση σε αυτές». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να μην έχουμε παρεκκλίσεις στην πράξη», ενώ ανάφερε πως παράλληλος στόχος είναι «η σύνταξη και κύρωση του δασικού χάρτη».

Συγκεκριμένες παρατηρήσεις, ενστάσεις και ερωτήματα διατύπωσε η Διαμ. Μανωλάκου. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε:

  • «Στο άρθρο 1 αναστέλλονται οικοδομικές άδειες και αυτό το προεκτείνετε και για εκτάσεις εντός σχεδίου πόλεων. Υπάρχουν δηλαδή σχέδια πόλεων που είναι μέσα σε δασικές περιοχές; Αν αυτό διαπιστωθεί από τους δασικούς χάρτες τι μέτρα θα πάρετε;».
  • Σχετικά με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 2 του προτεινόμενου νόμου επισήμανε ότι «θα δοθεί άδεια επισκευής σε αυτούς που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από πυρκαγιές. Αν έχεις όμως καταστραφεί, θες κτίσιμο από την αρχή. Με τη δικαιολογία της διόρθωσης αγροικίας έχει κτιστεί η πλειοψηφία των παρανόμων». «Μας δημιουργεί την εντύπωση ότι θέλετε να αποχαρακτηρίσετε εκτάσεις», ιδίως όταν «ξέρουμε καλά ότι τα συμφέροντα στην περιοχή είναι και πολλά και μεγάλα».
  • Για την ελεγκτική επιτροπή που προτείνεται στο νομοσχέδιο είπε ότι «υπάρχουν ήδη επιτροπές, που στην πλειοψηφία τους έχουν αποχαρακτηρίσει δασικές εκτάσεις. Αυτή η ειδική επιτροπή ελέγχου πώς εξασφαλίζει την προστασία της δημόσιας δασικής έκτασης με δεδομένη την προηγούμενη εμπειρία;».
  • Για τον ορισμό των δασικών εκτάσεων σημείωσε: «Περιορίζεστε μόνο στα ποσοτικά κριτήρια για το χαρακτηρισμό μιας έκτασης, χωρίς να αλλάζει η ουσία των δασοκτόνων νόμων».
  • Για το θέμα των δασικών χαρτών επισήμανε ότι υπάρχει φραστική βιασύνη για τη σύνταξή τους «όμως αυτό που ξέρουμε είναι ότι ουσιαστικά οι δασικές υπηρεσίες είναι αποδυναμωμένες, έχουν ελλείψεις σε προσωπικό. Μήπως αυτή η βιασύνη λειτουργήσει σε βάρος των δασικών συστημάτων;».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν καταργεί τους δασοκτόνους νόμους (2009-10-27 00:00:00.0)
Προκαλεί το λαό με φόντο τα καμένα (2009-09-22 00:00:00.0)
Δέσμη μέτρων για τη διάσωση του δασικού πλούτου (2009-04-25 00:00:00.0)
Δεν κυρώθηκαν ούτε οι δασικοί χάρτες που συντάχθηκαν! (2008-10-07 00:00:00.0)
Προσφεύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας οι φορείς (2003-11-21 00:00:00.0)
Καταστροφικό και επικίνδυνο (1996-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ